האיומים המתמשכים מצד ארצות הברית וישראל, לצד ההכנות הצבאיות המתבצעות בשטח, מעידים על כך שהמתקפה על מתקני הגרעין האיראניים עשויה להיות קרובה יותר ממה שחשבנו. כל התהליכים בשטח מצביעים על תקיפה אפשרית, שעשויה לשנות את המפה האזורית באופן דרמטי.
הסימנים שמתגלים
המתיחות בין המעצמות לאיראן בשנים האחרונות הגיעה לשיאים חדשים. איומיו של הנשיא לשעבר טראמפ, יחד עם תמרונים צבאיים שנראים כמו הכנה למתקפה רחבה, עשויים להצביע על התקפה קרובה. חיל האוויר הישראלי, כמו גם מערכים מיוחדים של מערכת הביטחון, ערוכים לבצע את המתקפה בכל עת. מדוע כל כך הרבה התמקדות דווקא באיראן? הסיבה טמונה ביכולת הגרעינית שלה, אשר לאור המתיחות הגלובלית, הפכה לנושא הקרב המרכזי.
התגובה האיראנית הצפויה
ככל שישראל ו/או ארה"ב תנקוט בפעולה צבאית משמעותית, סביר להניח כי איראן תגיב במתקפות רחבות של טילים וכטב"מים. מערך ההגנה האווירית הישראלי יעמוד במבחן קשה, וייתכן שצפוי להיתקל בקשיים בהתמודדות עם מתקפות רחבות היקף. על פי הערכות, איראן מחזיקה במערך טילים מדויק שכולל בין היתר את טילי השיהאב, טילי החייבאר והכטב"מים מסוג שאהד. כל אחד מהם מסוגל לגרום נזק רב לתשתיות אסטרטגיות בישראל.
ההתמודדות עם מתקפה רחבה
ההתקפות הפוטנציאליות על ישראל עשויות להימשך מספר ימים, ומערך ההגנה האווירית שלנו יעמוד בפני אתגר קשה. אולם, החשש העיקרי הוא היכולת של העורף לעמוד במתקפות כאלו, כולל אובדן רכוש ונפגעים. ההתמודדות לא תהיה פשוטה, ונדרשת רוח יציבות ואיתנות מצד הציבור והמדינה כולה.
המפלה הצפויה לאיראן
אם המתקפה תצא לפועל, איראן צפויה לספוג מכה קשה במיוחד. יכולות הגרעין שלה, אשר נבנו במשך עשרות שנים, יפגעו בצורה חמורה. משמרות המהפכה, אשר משמשות כזרוע הצבאית של המשטר, יפגעו באופן חסר תקדים. אין ספק כי המכה הצבאית הזו עשויה לשנות את מצבה הפוליטי של איראן, ואולי אף לערער את יציבות המשטר שם.
סיכום
האפשרות שמתקפה רחבה על איראן תצא לפועל בימים הקרובים אינה נראית רחוקה. כל הסימנים מעידים על כך שהמתקפה תוכל להתרחש בכל זמן, וישראל תצטרך להתכונן למתקפה משמעותית על האדמה האיראנית, עם תגובות אפשריות מהצד האיראני. במקביל, היכולת של המערכות הצבאיות של ישראל להתמודד עם איום זה תיבחן בצורה קשה, ובסופו של דבר, ייתכן כי איראן תספוג מכה שההשלכות שלה יהיו מרחיקות לכת.