גורמים רשמיים באיראן חשפו לאחרונה את תוכן המכתב ששלח דונלד טראמפ, נשיאה לשעבר של ארצות הברית, למנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי. המכתב, שנחשף ברשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית, מייצג קריאה לשיתוף פעולה לצד אזהרות נחרצות בנוגע להמשך ההתנהלות האיראנית באזור.
קריאת טראמפ לשת"פ
המסר המרכזי במכתבו של טראמפ היה הזמנה לשיתוף פעולה בין המדינות, תחת הכותרת "הזדמנות היסטורית". הנשיא לשעבר הציע לפתוח דף חדש של כבוד הדדי, והדגיש כי ארצות הברית מוכנה להסיר סנקציות ולהגביר את שיתוף הפעולה הכלכלי עם טהראן. "הגיע הזמן להותיר את העוינות מאחור ולבנות עתיד משותף", כתב טראמפ.
איום ברור ותגובה מהירה
אך לצד הקריאה לשלום, כללה הפנייה אזהרה חד משמעית: אם איראן תבחר בהסלמה ותמשיך לתמוך בארגוני טרור, ארצות הברית לא תהסס לנקוט בתגובה "מהירה ונחרצת". טראמפ הדגיש כי לא יאפשר לאיראן להוות איום כלפי ארצו או בעלי בריתה באזור.
הוא סיים את מכתבו בקריאה מחודשת לדיאלוג, תוך שהוא מדגיש את הצורך במו"מ על מנת למנוע את החמצת ההזדמנות הייחודית שהוצעה.
עמדת איראן – לא למו"מ ישיר
בתגובה למכתב טראמפ, שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, ציין כי איראן שלחה מכתב תגובה לארצות הברית, אך הדגיש כי המשטר לא מעוניין במו"מ ישיר עם וושינגטון. עם זאת, הוא הביע נכונות להמשך מגעים עקיפים, תוך שמירה על עקרונות המדינה.
בנוגע לתוכנית הטילים הבליסטיים של איראן, גורמים בטהראן הדגישו כי המדינה אינה מתכוונת לשנות את מדיניותה, וסירבו לדון בהפסקת התמיכה במיליציות השיעיות באזור, כולל ארגון "אל-חשד א-שעבי" בעיראק.
חזרה על איומי התקיפה מצד איראן
במקביל, ממשיכים בכירי משמרות המהפכה להשמיע איומי תקיפה. מפקד חיל הים של הארגון, עלי-רזא טנגסירי, הצהיר כי "איש לא יכול לתקוף את איראן ולברוח", והוסיף כי "אם יפגעו בנו – נפגע בהם". דבריו מדגישים את עמידת איראן על שמירת עקרונותיה בנוגע ליכולות הצבאיות שלה.
החשיפה של מכתבו של טראמפ מעוררת שאלות רבות בנוגע לעתיד יחסי איראן וארצות הברית. האם מדובר בהזדמנות אמיתית לשלום, או שמא באיום מרומז על רקע המתיחות הגוברת באזור? הזמן בלבד יוכל לקבוע אם תשובת איראן למכתב, והמשך הדיאלוג, יביאו לפריצת דרך או להחרפת העימות.