ח"כ טלי גוטליב לא חסכה במילים, כאשר תקפה בנאומה במליאת הכנסת את פשרת שר המשפטים יריב לוין לשינוי מבנה הוועדה לבחירת שופטים. גוטליב, חברת קואליציה, הפתיעה כשהיא הציגה את עמדות האופוזיציה, תוך שהיא טוענת כי המתווה אינו מקדם את הקואליציה, אלא דווקא את האופוזיציה. היא האשימה את התקשורת ואת המתנגדים בחוק ב"שיתוק המוח" של הציבור.
התנגדויות חריפות לפשרה
בנאום בוער, גוטליב הדגישה כי הרפורמה המוצעת לא רק שהיא לא משרתת את אינטרסי הקואליציה, אלא אף פוגעת בהם. "אם תתבוננו בנתונים, תראו שכל השינויים שמוצעים בחוק פועלים לטובת האופוזיציה", אמרה. היא הוסיפה כי היא הייתה בעד החוק בהתחלה, אך לאחר שהבינה את המשמעויות האמיתיות, שינתה את דעתה.
הוועדה החדשה והמצב המורכב
על פי גוטליב, שינויי החוק יוציאו את נציגי לשכת עורכי הדין מהוועדה, דבר שהיא תומכת בו, אך במקומם ייכנסו שני משפטנים בעלי קריטריונים מחמירים. אחד מהם ייבחר על ידי הקואליציה והשני על ידי האופוזיציה. בנוסף, לאופוזיציה יינתן נציג קבוע מתוך חברי הכנסת, דבר שלא היה קיים קודם. "האם באמת אפשר להתיימר שהשינוי הזה חיזק את הקואליציה?" תהתה גוטליב.
ח"כ גוטליב: "ההפך הוא הנכון"
גוטליב לא חוסכת בביקורת גם כלפי עיתונאים ואנשי ציבור שמובילים את הציבור לחשוב אחרת. "הם מנסים לשטוף את מוחכם", אמרה, "הם טוענים כי השינוי ייטיב עם הקואליציה, אך ההפך הוא הנכון". לטענתה, השפעת התקשורת והאופוזיציה על הציבור מובילה להטעיית הדעת הציבורית.
התנגדות ממקום גבוה
נאומו של יו"ר "העבודה" בני גנץ חיזק את עמדת גוטליב, כשאמר כי שינויי החוק עלולים להוביל לפגיעות חמורות בדמוקרטיה. "עריצות הרוב היא הסכנה האמיתית", ציין, "כך תוליך הדרך בהדרגה לממשל טוטליטרי".
המשך הדרך
בקרב הציבור ניכרת תחושת חוסר בהירות. האם מדובר בהזדמנות לשדרג את מערכת המשפט, או שמא בתהליך פוליטי שיביא לעיוות של ערכים דמוקרטיים? גוטליב וגנץ כאחד רואים את הסכנה שבהמשך הדרך, וכולנו ניאלץ להתמודד עם השאלה המכריעה: כיצד נוכל לשמור על עקרונות הדמוקרטיה בעידן של שינויים פוליטיים מתמידים?