החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שנחשב לאבן דרך מרכזית ברפורמה במערכת המשפט, אושר אמש בכנסת לאחר דיונים ממושכים, שכללו התנצחויות פוליטיות חריפות. הצעת החוק, שמטרתה להעניק יותר השפעה למערכת הפוליטית בתהליך בחירת השופטים, עוררה התנגדות רבה בקרב חברי האופוזיציה, שהפגינו מחאה חריפה במהלך ההצבעה.
החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים עבר בקריאה שניה ושלישית במליאת הכנסת – 67 תומכים, האופוזיציה החרימה.
הצורך לשינוי והחשש מהשפעה פוליטית
החוק החדש לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים מבוסס על המתווה שהציעו שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער. לפי המתווה, הוועדה תכלול תשעה חברים: שר המשפטים שיעמוד בראשה, נשיא בית המשפט העליון ושני שופטי עליון, שני חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה, ושני נציגי ציבור בעלי ניסיון משפטי של לפחות עשור, אשר ייבחרו על ידי הקואליציה והאופוזיציה בהתאמה. המטרה, כפי שמציין לוין, היא לאזן את ההשפעה של המערכת הפוליטית במערכת המשפט.
מחאת האופוזיציה: "הכנסת לא צריכה להיות כפופה לפוליטיקה"
חברי האופוזיציה, שחששו מהמגמתיות שיכולה להתפתח כתוצאה מהחוק החדש, יצאו מהאולם במחאה. לדברי ראש האופוזיציה, יאיר לפיד, "החוק משדר מסר מסוכן – הוא מבצע הפיכה של המערכת המשפטית, בה השופטים יהפכו להיות כפופים לרצון הפוליטיקאים". גם יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, התייחס לחוק כאל צעד שישחוק את הדמוקרטיה ויביא לעריצות הרוב.
התמיכה מהקואליציה: "החוק נועד להשיב את המשילות לעם"
בעוד שבקרב האופוזיציה צנחה ההתלהבות מהחוק, בקואליציה ציינו כי מדובר בצעד חשוב לשמירה על עקרונות הדמוקרטיה. השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, הדגיש כי שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ישיב את המושכות לידיים פוליטיות נבחרות, ובכך יתחזקו כוחות הדמוקרטיה והמשילות במדינה. בן גביר ציין כי "החוק מאפשר שמירה על התהליכים הדמוקרטיים, תוך הצגת תוצאות מבוקשות".
הוויכוח הלאומני – חטופים ומשבר בציבור
בעוד הכנסת עסקה בשינוי החוקים המשפטיים, המשבר הלאומי שקשור לחטופים בעזה נמצא ברקע. חברי האופוזיציה טוענים כי במקביל למשא ומתן על הרפורמה, הממשלה לא הפגינה את הרצינות הנדרשת בהחזרת החטופים, ובכך פגעה באחדות הציבור ובחוסן הלאומי.
הרפורמה במשפט או חורבן הדמוקרטיה?
אישור החוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים מציב את מערכת המשפט במרכז המחלוקות הפוליטיות בישראל. יש המסתכלים עליו כעל מהלך המבטיח שוויון ושליטה במערכת המשפט, בעוד אחרים רואים בו איום על הדמוקרטיה ועל עצמאות בתי המשפט.