לאחרונה, ישראל הגבירה את פעולתה הצבאית ברצועת עזה, תוך חיסול של בכירים רבים והשמדת עשרות כלי רכב אסטרטגיים. האם מהלכים אלה, שמכוונים גם להנהגה האזרחית, יכולים להשפיע יותר מאשר פגיעות במערכת הצבאית של חמאס? אילו תוצאות מצפות לישראל בעקבות התקיפות האחרונות?
המהלכים האחרונים בעזה: פגיעה מעבר לצבא
סגן אלוף במילואים, עמית יגור, לשעבר סגן ראש הזירה הפלשתינית במודיעין, התייחס בראיון למהלכים האחרונים בעזה. לדבריו, חיסול בכירי חמאס והשמדת רכבים ממלאים תפקיד משמעותי לא רק בזירה הצבאית, אלא גם בהשפעה על המערכות האזרחיות של הרצועה. "החיסולים אינם רק פגיעה בכוח הצבאי, אלא גם בניהול האזרחי של חמאס, וזה קריטי הרבה יותר מההיבט הצבאי", אמר יגור.
השמדת רכבים – לא רק פגיעה סמלית
אחד מהמהלכים המשמעותיים ביותר היה השמדת רכבי טנדרים, כלי רכב ששימשו את הנהגת חמאס להבטחת שליטה בשטח. "ההשמדות הללו לא רק שברו סמל סטטוס עבורם, אלא גם פגעו בניידות ובשליטה על הרצועה", ציין יגור. רכבים אלו שימשו לא רק להעברת אנשי חמאס, אלא גם ככלי להחזקת שלטון ניהולי ואכיפת סדר מול האוכלוסייה המקומית. בכך, ישראל לא רק פגעה בכוחות הצבאיים, אלא גם פגעה בתשתית האזרחית שהייתה חיונית לחמאס.
ההשלכות האסטרטגיות: חמאס מול אתגרים פנימיים
השלב הבא במאבק הוא ההתמודדות של חמאס עם הפגיעות במערכות האזרחיות. יגור מסביר: "חמאס יכול לשקם את הכוחות הצבאיים במהרה, אך קשה לו מאוד לשקם את התשתיות האזרחיות שנפגעו. אלו מערכות שאין להן תחליף מיידי". בכך, פגיעה בתשתיות האזרחיות, כמו ניהול האוכלוסייה, מערערת את הלגיטימציה של חמאס ומקשה עליו לשמור על שליטה פנימית ברצועה.
האם ניתוק הזרוע האזרחית משתק את חמאס?
פגיעות ממוקדות במנהיגות האזרחית יכולות להוביל לשיבוש תפקוד הארגון בכל היבטיו. כאשר הרצועה חסרה את המנגנונים האזרחיים שמהם חמאס שואב את שליטתו, היכולת להפעיל אכיפה ושירותים בסיסיים מתערערת. המהלכים האחרונים מצביעים על שינוי אסטרטגי במאבק הישראלי, שמחייב את חמאס לא רק להתמודד עם איום צבאי, אלא גם עם אתגרים פנימיים עמוקים יותר.
לסיכום: השפעת המהלכים על עתיד הרצועה
המהלכים האחרונים בעזה מצביעים על שינוי מהותי בתפיסה האסטרטגית של ישראל. פגיעות במערכות אזרחיות, מעבר להשמדת הכוח הצבאי, יכולות לשתק את חמאס באופן משמעותי יותר. אם המהלכים יימשכו, יתכן כי ישראל תצליח לא רק לפגוע במבנה הצבאי של הארגון, אלא גם לשבש את תפקודו האזרחי, ובכך לערער את יציבות הרצועה.