התחום הפוליטי והביטחוני בישראל נמצא כעת במרכז סערה ציבורית בעקבות פתיחת חקירה סודית של שירות הביטחון הכללי (שב"כ) נגד משטרת ישראל. החקירה מתמקדת בחשד ל"חתירה תחת המשטר הדמוקרטי", וכוללת טענות חמורות על התפשטות אידיאולוגיה כהניסטית בתוך כוחות המשטרה. ההתפתחות הזו מעוררת שאלות רבות על מקורות הכוח הפוליטי וההשפעה האידיאולוגית במוסדות הביטחוניים.
החשדות: התפשטות הכהניזם במשטרת ישראל
לפי פרסומים של העיתונאי עמית סגל, השב"כ החל בחקירה ממושכת בחודשים האחרונים, שהתמקדה בעיקר בניסיון חשיפת קשרים בין גורמים במשטרת ישראל למפלגת "עוצמה יהודית" בראשות השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר.
"ההתפשטות הכהניסטית" כפי שהיא מכונה במסמך פנימי של השב"כ, הוגדרה כ"בעיה מערכתית מסוכנת" שיש לעצור אותה במהרה, מתוך חשש למדר את סדרי השלטון הדמוקרטי.
מקורות בשירות הביטחון: הקשרים עם בן גביר
הגורמים המעורבים בחקירה טוענים כי ההתפשטות האידיאולוגית בקרב גורמים בכירים במשטרת ישראל מתקיימת בעיקר בסביבת השר בן גביר. לדבריהם, במקרים מסוימים ישנו שיתוף פעולה הדוק בין אנשי משטרה למקורבי השר, תוך טיפוח רעיונות הנוגדים את ערכי הדמוקרטיה הישראלית.
נראה כי החקירה מתבצעת בסודיות מוחלטת, בשל המעורבות האפשרית של דרג פוליטי גבוה, דבר שמחייב זהירות רבה בשלב הנוכחי.
המעורבות של ראש הממשלה
לפי מקורות יודעי דבר, ראש הממשלה בנימין נתניהו עודכן על ידי ראש השב"כ, רונן בר, לגבי ההתפתחויות בחקירה. מדובר בצעד יוצא דופן, שכן בדרך כלל חקירות מסוג זה מתקיימות ללא מעורבות ישירה של הדרג הפוליטי. אלא שבמקרה הנוכחי, נראה כי חשיבותה של החקירה מחייבת גם את מעורבות ראשי המדינה.
מהן ההשלכות הפוליטיות והחוקיות?
החקירה, שמנהלת שב"כ על פי החשד בידי גורמים מקורבים לבן גביר, מעוררת דאגה הן בקרב הציבור והן בקרב מקבלי ההחלטות במערכת הביטחונית. שאלות רבות עולות בנוגע לאופן בו יש לפקח על מינויי שוטרים בכירים והאם יש מקום לדרוש רפורמות בתהליכי המיון וההכשרה.
האם מדובר בשיבוש סדרי שלטון אמיתי או בסוגיה פוליטית שיכולה להיות מנוצלת למטרות פוליטיות? זהו נושא שמטריד רבים ומצריך תשובות ברורות מצדם של הגורמים המעורבים.
האם ניתן להפסיק את ההתפשטות הכהניסטית?
לאור ההתפתחויות האחרונות, השאלה הגדולה היא איך ניתן להתמודד עם תופעות כמו התפשטות הכהניזם בתוך מוסדות המדינה. על פי דוברים בשירות הביטחון הכללי, קיימת מטרה ברורה – "למנוע פגיעה בסדרי השלטון הדמוקרטיים" ולמנוע המשך של תופעות שיכולות להוביל לסכנות חמורות למדינה.
החקירה הסודית, יחד עם הגורמים הפוליטיים המעורבים בה, עשויה לשמש כצומת דרכים עבור מערכת הביטחון בישראל. המטרה, כפי שמציינים הגורמים, היא לשמור על יציבותה של הדמוקרטיה ולמנוע ממנה לעמוד בפני אתגרים שיכולים לערער את ערכיה הבסיסיים.