עימותים בין הגורמים הביטחוניים למערכת התחבורה על רקע הקמת שדה התעופה הבינלאומי בנבטים.
הוועדה אישרה את הקמת שדה התעופה הבינלאומי בנבטים בתוך שבע שנים, אך המהלך נתקל בהתנגדות חריפה מצד גורמי ביטחון, שחששו מהשלכות בטחוניות וממועדי הביצוע.
ההצעה המהפכנית
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה את הצעת החוק להקים שדה תעופה בינלאומי בנבטים, ליד בסיס חיל האוויר. ההצעה הוגשה על ידי ח"כ רם בן ברק ואלמוג כהן, ונתמכה גם על ידי ח"כ נעמה לזימי. המהלך צפוי להוביל להשלמת שדה התעופה תוך שבע שנים. במסגרת החוק, המועצה הארצית לתכנון ובנייה תכין תוכנית מפורטת לאישור הממשלה בתוך כשנה וחצי.
התגובות במערכת הביטחון
היוזמה נתקלת בהתנגדות מצד מערכת הביטחון, במיוחד נציגי צה"ל. ח"כ יעקב לאנין טען כי מבחינה ביטחונית, לא ניתן להקים את השדה בנבטים וצריך למצוא מקום חלופי. לעומת זאת, ח"כ דוד ביטן הבהיר כי ההחלטה כבר התקבלה, והכנסת לא מתכוונת לשנותה. נציגי משרד התחבורה ומנהל התכנון העלו את חששם כי לוחות הזמנים שנקבעו אינם ריאליים, ושיהיה צורך בשיתוף פעולה הדוק עם צה"ל, שעד כה לא העביר את הנתונים הדרושים להשלמת התוכנית.
ההשלכות החברתיות והכלכליות
חלק מהח"כים ציינו את היתרונות הכלכליים שיביא השדה לאזור. ח"כ שלום דנינו הדגיש כי הקמת השדה תיצור כ-50,000 מקומות עבודה ותסייע לאוכלוסייה הבדואית באזור. מנגד, ח"כ וליד אלהואשלה הביע חשש מהשלכות ההקמה על בעלי קרקעות בדואיים בנבטים, והביע דאגה לגבי הפגיעה בזכויותיהם.
ההחלטה הסופית
למרות התנגדויות חריפות, הוועדה אישרה את הצעת החוק, תוך שהיא מציינת כי ידרשו דיווחים חצי-שנתיים על התקדמות הפרויקט בשלוש השנים הראשונות. ח"כ ביטן קרא להימנע מעיכובים מיותרים בשלב הבא, בוועדת השרים לחקיקה.
השדה החדש צפוי להיות אבן דרך משמעותית במערכת התחבורה האווירית של ישראל, אם כי הדרך להשלמתו מלאה באתגרים ביטחוניים, פוליטיים וחברתיים.