המריבה הציבורית בין ראש השב"כ, רונן בר, לבין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, תפסה תאוצה בשבועות האחרונים, כאשר המכתב ששלח בר לעיתונאים עורר סערה ציבורית ופוליטית רבה. מכתבו של בר לא רק שהתייחס לפערים בין המערכת הביטחונית לדרג המדיני, אלא גם שרטט את תחושת האיום על עצמאותו של שירות הביטחון כלפי הממשלה.
1. הטענות המהדהדות של רונן בר
במכתבו החריף, בר טוען כי ההחלטה להדיח אותו אינה נתמכת בעובדות מוצקות, וכי מדובר בטענות כלליות ולא מבוססות. הוא מציין כי המהלך אינו עומד בהוראות החוק ושהדברים שמיוחסים לו הם לא יותר מהשמצות חסרות בסיס. בנוסף, בר טוען כי ראש הממשלה מנע ממנו להיפגש עם שרים במשך שנה שלמה, דבר שלא מאפשר לו לבצע את תפקידו בצורה הראויה.
2. התגובות החריפות בממשלה
התגובות למכתב לא איחרו להגיע, כשהן מבטאות את העומק הפוליטי והאישי של המחלוקת. השר קרעי האשים את בר בניסיון להלך אימים על ראש הממשלה, תוך שהוא מדבר על "תדרוכים" לאנשי תקשורת על מנת להפעיל לחץ פוליטי. גם השר יאיר גולן הצטרף למתקפה, כשהוא טוען כי המכתב של בר מהווה כתב אישום חסר תקדים נגד התנהלות ראש הממשלה, אשר הוא רואה בה סכנה ממשית לביטחון המדינה.
3. המרדף אחרי ראש השב"כ
השר בן גביר אף ציין כי במהלך כהונתו שם לב לכך שנציגי השב"כ לא משתתפים בדיוני הממשלה באופן פעיל, אלא מסתפקים בהאזנה בלבד. לדבריו, פעולה כזו מצביעה על כוונה לא לייעץ אלא לפקח. הוא תקף את בר בחריפות, והאשים אותו בכך שהוא אינו מכבד את הדמוקרטיה ומבקש להפעיל אקטיביזם פוליטי מאחורי הקלעים.
4. ההחלטה הממשלתית וההשלכות
ביום שלישי האחרון, במהלך ישיבת ממשלה, אושרה ההחלטה להדיח את רונן בר מתפקידו. ההדחה הוסכמה על ידי כל השרים, והשירות הביטחוני נמצא כעת במרדף אחר מחליף קבוע. לאור זאת, המחלוקות סביב המהלך לא רק ששיקפו את המתיחות האישית, אלא גם את המתחים הפוליטיים בין הדרג המדיני לביטחוני.
5. התגובות מצד חמאס והביקורת הציבורית
לאחר המכתב, חמאס לא פספס את ההזדמנות להגיב, כאשר ארגון הטרור טוען כי טענותיו של בר מעידות על כשלונותיו של נתניהו בשיחות על עסקת החטופים. לטענת חמאס, ראש הממשלה היה וממשיך להיות המכשול העיקרי בפני כל הסכם אפשרי.
הסערה שהתחוללה בעקבות המכתב מעידה לא רק על חוסר ההבנה בין ראש הממשלה לראש השב"כ, אלא גם על הקרב הפוליטי שמתנהל בתוך המערכת הפוליטית הישראלית, הקרב על שליטה במערכת הביטחונית.