לאחר דחיית הצעת המתווה להקמת ועדת חקירה ממלכתית, הדיון הפוליטי בישראל סוער. האופוזיציה האשימה את ראש הממשלה בנימין נתניהו בניסיון להימנע מחקירה מעמיקה של אסון טבח השבעה באוקטובר, בעוד חברי הכנסת מהימין הצדיקו את עמדתו. כיצד כל זה קשור לפשרה של נשיא המדינה יצחק הרצוג ושופט בית המשפט העליון יצחק עמית? כל זאת ועוד, במאמר הבא.
מאחורי הקלעים של ההצעה
ביום חמישי האחרון, נשיא המדינה יצחק הרצוג, בשיתוף פעולה עם נשיא בית המשפט העליון השופט יצחק עמית, פעלו לקדם פשרה שתביא להקמת ועדת חקירה ממלכתית שתחקור את הטבח הנורא שהתרחש באוקטובר. על פי הרצוג, מאז אסון הטבח, אלפי אזרחים, בהם משפחות שכולות ומשפחות חטופים, פנו אליו בדרישה לחקירה מעמיקה ואובייקטיבית.
הרצוג והעמית הציעו להקים ועדת חקירה לפי חוק, שבה ייקבע הרכב הוועדה בהתייעצות עם שופט בית המשפט העליון נעם סולברג, שנמצא בדרכו להתמנות למשנה לנשיא. מטרת המתווה הייתה להבטיח חקירה בלתי תלויה שתהיה מקובלת על רוב הציבור, אך לא כולם ששו לקבל אותה.
נתניהו דוחה את המתווה
בעוד הרצוג ועמית פעלו לקדם את הפשרה, ראש הממשלה בנימין נתניהו דחה את המתווה. לפי מקורבים לנתניהו, הוא סבור כי הציבור זכאי לוועדת חקירה "אמיתית" שלא תהיה מוטה פוליטית. "הציבור רוצה ועדת חקירה שתהיה מייצגת את רוב העם, תחקור את כל הגורמים ותהיה בלתי תלויה", נמסר בתגובה.
נתניהו מציע במקום את האפשרות להקים ועדת חקירה שתהיה רחבה ומאוזנת יותר, ולא תהיה נתונה להשפעה פוליטית או ציבורית. בעיניו, המתווה הנוכחי לא עונה על הציפיות הללו.
האופוזיציה מאשימה את נתניהו
לאחר דחיית המתווה, חברי האופוזיציה לא הסתירו את אכזבתם והביעו את חששם כי ראש הממשלה מונע חקירה אמיתית. יו"ר מפלגת "יש עתיד", בני גנץ, אמר כי "נתניהו מוכיח שוב שהוא מנסה לקבור את המחדל". לדבריו, דחיית המתווה היא ניסיון להימנע מחקירה אמיתית של הטבח.
חברי אופוזיציה נוספים טענו כי הדרך בה נתניהו מתנהל מונעת את האפשרות לבחון לעומק את הכשלים שהובילו לאסון, דבר שיש לו השפעה ישירה על הביטחון הלאומי.
תמיכתו של הימין
מנגד, חברי הכנסת מהימין, כמו שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' ויו"ר ועדת החוקה, גלעד רוטמן, דווקא הצדיקו את עמדת נתניהו. "שופט עמית לא ראוי להיות חלק מההסדר הזה", אמר סמוטריץ', "הציבור לא סומך עליו". הם טוענים כי יש להקים ועדת חקירה שתהיה אובייקטיבית לחלוטין ושתשמור על אמון הציבור בהליך.
סיכום
הוויכוח סביב הקמת ועדת חקירה ממלכתית לא מסתיים כאן. השאלה המרכזית שעומדת כעת היא כיצד ניתן למצוא את האיזון בין חקירה מעמיקה ואובייקטיבית לבין שמירה על אמון הציבור במערכת המשפט והפוליטיקה. ייתכן כי בשבועות הקרובים יימשכו המגעים כדי למצוא פתרון מוסכם, אך עד אז הסוגיה תישאר חמה ומשמעותית במערכת הפוליטית הישראלית.