היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, מביעה התנגדות נחרצת למתווה שמוביל שר המשפטים, יריב לוין, לשינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים. במהלך דיונים מקצועיים שנערכו בשבועות האחרונים, טענה בהרב מיארה כי הצעת החוק שבנדון מציבה את הרשות המבצעת במרכז השפעתה על הרשות השופטת, ובכך עשויה לפגוע באיזון בין הרשויות.
התקפות על המתווה המוצע
בהרב מיארה ציינה כי המתווה שמוביל לוין עשוי להוביל להשלכות חמורות על עצמאות הרשות השופטת. "השר לוין מבקש שהרשות המבצעת תשלוט גם על הרשות השופטת", אמרה. "ההצעה מאפשרת לשלטון להפעיל אקדח על השולחן – כשליטה על התקציבים והתקנים במערכת המשפט, תוך קיפאון במינויים ובתקנים".
השתלטות הפוליטיקאים על מערכת המשפט
בהרב מיארה הדגישה כי אחת מהסוגיות המרכזיות בהצעה של לוין היא הוצאת הווטו מהשופטים ולשכת עורכי הדין במינויים לעליון. לדבריה, ההצעה תאפשר רק לפוליטיקאים מהקואליציה ומהאופוזיציה לבחור את השופטים, מה שעלול להוביל לכך שהמינויים יתבצעו מתוך שיקולים פוליטיים ולא מקצועיים.
"המשמעות של המתווה היא שהמינויים יושפעו מהסכמים קואליציוניים, והיועצים המשפטיים, השופטים ועורכי הדין יפסיקו לשחק תפקיד מרכזי במערכת הבחירות לשופטים", הוסיפה.
המחלוקות בין הצדדים
בקרב הציבור המקצועי קיימת תחושת תסכול מהצעת החוק. בשיחות פרטיות ובפורומים מקצועיים, חברי מערכת המשפט טוענים כי יש חשש אמיתי מהשפעה פוליטית גוברת על החלטות שיפוטיות. במקביל, יש המפרשים את ההתנגדות להרחבת ההשפעה הפוליטית על מערכת המשפט כהגנה על עקרונות עצמאות השפיטה.
החוק הקרוב להכרעה
החוק המוצע צפוי להגיע לאישור בוועדת הכנסת והמליאה בשבועות הקרובים. על פי המתווה, החוק יכנס לתוקף לאחר הבחירות הבאות ויוביל לכינון וועדה לבחירת שופטים שתהיה מורכבת מתשעה חברים: שופטים, פוליטיקאים ונציגי ציבור.
מנגנון נוסף בחוק מציע מנגנון "דד-לוק", שיאפשר את הצעת מועמדים למינוי שופטים במקרה של חוסר הסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה. מנגנון זה מעורר התנגדות רבה בקרב רבים, שטוענים כי הוא יוכל לתמרץ מינוי שופטים בעלי נטיות פוליטיות מובהקות.
האם יצליח לוין להעביר את החוק?
ההצעה עלולה להוביל לקרב משפטי ומוסדי רחב, כאשר חלק מהמומחים סבורים כי היא עשויה לשנות את האיזון הדמוקרטי בין הרשויות. בעוד שהחוק צפוי להגיע לאישור בקרוב, יתכן כי המשך ההתנגדות מצד הגורמים המשפטיים תוביל לשינויים בהצעה או להליכי חקיקה נוספים.
רק הזמן יגיד האם יצליח לוין להביא את החוק לאור.