לאחר שנשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הצהיר בראיון כי "אסור לאיראן להשיג נשק גרעיני" והבהיר כי כל האפשרויות פתוחות, הגיב היום (רביעי) המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, בהצהרה מאיימת. חמינאי הצהיר כי אם ארצות הברית או נציגיהם ינקוט בצעד שגוי, תיאלץ איראן להגיב בצורה נחרצת. הוא גם טוען כי במקרה כזה, המדינה שתסבול הכי הרבה תהיה ארצות הברית.
חמינאי: "לא ננהל משא ומתן עם האמריקנים"
בהתייחסו לקריאתו של טראמפ לפתוח במו"מ עם איראן בנוגע לבעיית הגרעין, חמינאי לא היסס להטיל ספק בכנותה. הוא התייחס להצעה כ"הונאה" והוסיף כי ארצות הברית מנסה להציג את עצמה כמי שמעוניינת במשא ומתן, בעוד שהיא זו שמונעת את ההסכמות. "אין טעם בשיחות עם האמריקנים, לאחר שהם הפרו את הסכם הגרעין בשנת 2015", אמר חמינאי, תוך הדגשה כי אם מטרת השיחות היא להסיר את הסנקציות, אין שום סיכוי שהן יוסרו.
"אם רצינו נשק גרעיני, האמריקנים לא היו יכולים לעצור אותנו"
בהתבטאות מפתיעה, חמינאי הדגיש כי אם איראן הייתה מעוניינת בפיתוח נשק גרעיני, היא הייתה עושה זאת מבלי שארצות הברית תוכל למנוע אותה. "אם היינו רוצים לבנות נשק גרעיני, ארה"ב לא הייתה יכולה לעמוד בדרכנו", אמר, והדגיש את עוצמתה של איראן בתחום זה. אמירה זו מגיעה לאחר שנים של טענות מצד המערב כי איראן מחזיקה בתכניות גרעיניות סודיות.
חידוד עמדת איראן: "לא מחפשים מלחמה, אך נדע להגיב"
למרות האיומים החריפים, חמינאי טוען כי איראן לא מחפשת מלחמה. "העולם יודע כי איראן לא רוצה להיכנס לעימות עם אף מדינה", אמר, אך הוסיף כי אם ארצות הברית תנקוט בצעדים לא נכונים, איראן תגיב בצורה נחרצת. לדבריו, השעיה של הסנקציות לא תתרחש כל עוד הממשל האמריקני לא ישנה את מדיניותו.
סנקציות והשלכות כלכליות על איראן
האמירה של חמינאי מגיעה ברקע הגברת הסנקציות מצד הממשל האמריקני מאז תחילת כהונתו של טראמפ. הנשיא האמריקני ביטל לאחרונה את הפטור שהעניק לעיראק, שמאפשר לה לרכוש חשמל מאיראן. בנוסף, טראמפ החזיר את מדיניות "הלחץ המקסימלי", שהוקמה במטרה להפסיק את יצוא הנפט האיראני. המהלך הזה, כך עולה, פוגע קשה בכלכלה האיראנית, והוביל להדחת שר האוצר האיראני, שביקש להתפטר לאחר כישלונו לנהל את המשבר הכלכלי.