חילות הים של שלוש המעצמות – איראן, רוסיה וסין – החלו להתכונן לתמרון צבאי רחב היקף בצפון האוקיינוס ההודי, סמוך למפרץ עומאן. התרגיל, שיתקיים מחר, מעורר חששות רבים במערב. בעוד ארצות הברית מנסה למצוא דרכים למנוע את התקדמותה של איראן, תרגיל זה יכול להיות סמל מובהק לכוחה הגובר של ברית המעצמות. אך השאלה המרכזית שנשאלת היא: האם מדובר במפגן כוח או במבצע שמתכוון לשנות את סדר העולמי?
התחזקות השפעתן של איראן, רוסיה וסין
בהודעה הרשמית שפרסמה איראן נכתב כי מטרת התרגיל היא חיזוק שיתוף הפעולה הצבאי בין שלוש המדינות. אך מאחורי הניסוח הדיפלומטי, מסתתרת מטרה גלויה יותר: לאזן את ההשפעה האמריקאית בעולם. בשבועות האחרונים, שלוש המדינות לא רק חיזקו את שיתוף הפעולה הצבאי ביניהן, אלא גם את היחסים הדיפלומטיים, במטרה להציג חזית מאוחדת אל מול הלחצים המערביים.
הברית האסטרטגית: רוסיה, סין ואיראן
ברית זו בין רוסיה, סין ואיראן הולכת ומתחזקת עם הזמן. כל אחת מהמדינות מביאה עמה אינטרסים גיאופוליטיים שונים, אך יחד הן מצליחות להוות אתגר משמעותי לארה"ב ולמערב. בשבועות האחרונים, רוסיה אף שימשה כמתווכת בין איראן לארצות הברית בנוגע להסכם הגרעין, מה שמדגיש את היכולת שלה להטיל את השפעתה על הליך זה.
התגובה האמריקאית: "אנחנו החזקים ביותר"
למרות ההתקרבות ההולכת ומתרקמת בין איראן, סין ורוסיה, הנשיא טראמפ לא הראה סימנים של דאגה. כאשר נשאל על התרגיל הצבאי המתקרב, השיב: "אנחנו החזקים ביותר, יש לנו יותר כוח מכולם – אני שיקמתי את הצבא". הצהרות אלו מצביעות על ביטחון עצמי מצד הממשל האמריקאי, אך המבחן האמיתי יהיה במידת הצלחתה של מדיניות החנק הכלכלי והצבאי שמטילה ארצות הברית.
האם מדובר במפגן כוח בלבד?
הברית הגוברת בין המדינות אינה בהכרח מבשרת מלחמה, אך היא בוודאי מעוררת שאלות רבות. האם מדובר בתרגיל צבאי בלבד, או שמא מדובר באות לשינוי קרוב בסדר העולמי? המפגנים הצבאיים המשותפים עשויים להוות חלק מהכנות למצב עתידי בו איראן תתמודד ישירות עם מדיניותה של ארצות הברית.
ההשלכות על המזרח התיכון וסדר עולמי חדש
הסוגיה המרכזית שנותרה פתוחה היא כיצד תתפתח מערכת היחסים הזו בעתיד. האם המדינות הללו יתמקדו בהגנה על האינטרסים שלהן במזרח התיכון, או שהן יפנו להרחבת השפעתן באזורים נוספים בעולם? האם מדובר רק במפגן כוח, או שמא אנו עדים לבניית גוש עולמי חדש שיתעמת עם המערב?
המהלכים הצבאיים והדיפלומטיים של איראן, רוסיה וסין מצביעים על שינויים דרמטיים במפת הכוחות העולמית, כשהמערב מוצא את עצמו מתמודד עם ברית הולכת ומתרקמת בין שלוש מדינות חזקות, כשכל אחת מהן מבקשת לקדם את מטרותיה. המתח, ככל הנראה, רק ילך ויתגבר, והשאלה הגדולה היא כיצד יתמודד המערב עם אתגר זה.