המשטרה לאחרונה בקשה לשלול את אזרחותו של אברהים חמאדה, שייח' ואימאם מזרח ירושלים, בעקבות תמיכתו בטרור והסתה לפעולות טרור. הבקשה הוגשה במטרה להרחיק אותו מהמדינה, זאת לאור המעורבות של בני משפחתו ופעולותיו בשירות ארגון הטרור חמאס. המהלך מעלה שאלות חשובות בנוגע למדיניות כלפי תומכי טרור במדינת ישראל.
אברהים חמאדה – בין הסתה למעורבות פעילה בטרור
אברהים חמאדה, בן 70, משמש כראש מסגד במזרח ירושלים, והוא אביהם של שני מחבלים בכירים. במהלך השנים, חמאדה לא הסתיר את תמיכתו בארגון חמאס ובפעולות טרור. לאחר חיסולו של בנו, מחמד חמאדה, דובר חמאס, השייח' המשיך להצהיר הצהרות המעודדות אלימות. המשטרה טוענת כי דבריו של חמאדה הם שהובילו לפיגועים רצחניים, בהם היו מעורבים בני משפחתו, ביניהם שני אחייניו של חמאדה, שיצאו לביצוע פיגועים לאחר ששמעו את דברי ההסתה.
החוק שמאחוריי הבקשה – גירוש קרובי משפחה של מחבלים
הבקשה שהוגשה מתבססת על חוק הגירוש הקובע כי ניתן להרחיק מאזרחי המדינה את קרוביהם של מחבלים, אם הם הביעו תמיכה או הבעת אהדה כלפי פעולות טרור. החוק מאפשר לשר הפנים להורות על שלילת אזרחות וגירושם של אלו אשר מעודדים את פעולתם של ארגוני טרור, והדבר יכול להימשך גם אם ההסתה נעשתה במילים בלבד.
המשמעות המשפטית והציבורית של המהלך
מהלך זה מהווה צעד דרמטי במאבק נגד הסתה ותמיכה בטרור. מהלך כזה מצריך איזון עדין בין שמירה על ביטחונם של האזרחים לבין זכויות פרטיות ואזרחיות של הפרט. לצד הביקורת מצד המגזרים השונים, עולה השאלה האם יש מקום להחמיר במדיניות זו, במיוחד לאור הפוטנציאל לפגוע בנורמות של חופש הביטוי.
קרובי משפחתו של חמאדה – תוצאות ההסתה
כחלק ממדיניות זו, לא ניתן להמעיט בחשיבותם של הקרובים המשפחתיים של המחבלים. דוברי משטרת ירושלים מציינים כי הסתה זו עשויה להוביל לפיגועים נוספים, כפי שנראה במקרה של אחייניו של חמאדה, שביצעו פיגועים לאחר שנחשפו לדעותיו הקיצוניות של הדוד.
תגובות ציבוריות ועתיד המהלך
הציבור חלוק בנוגע לתוצאה האפשרית של המהלך. תומכי המהלך טוענים כי הוא מהווה תגובה הכרחית לאיומים המתרבים מצד גורמים מקומיים שתומכים בטרור, ומספק אמצעי נוסף למניעת פיגועים. מנגד, יש הרואים בכך פגיעה בזכויות יסוד של פרט, ולא בהכרח פתרון שיביא לשינוי במצב הביטחוני.