ברקע המגעים המתקיימים בין ארה"ב לבין ארגון חמאס, מתגלה תמונה מורכבת של שיחות המובילות להסכמות אפשריות, אך עשויות לשנות את מאזן הכוחות באזור. הדובר הבכיר של חמאס, עבד אל-לטיף אל-קאנוע, התייחס היום למגעים עם האמריקאים וחשף כי ארגונו התגמש בתנאיו. לדבריו, תנאי המשא ומתן עם ארה"ב כוללים דרישה להפסקת הלחימה, נסיגת כוחות צה"ל, ושיקום רצועת עזה.
1. דרישות חמאס: הפסקת אש ושיקום עזה
בהתאם לדבריו של אל-קאנוע, חמאס מציב דרישות ברורות בהן סיום המלחמה, יציאה מהירה של הכוחות הישראליים, והשקעת משאבים בשיקום הרצועה. "התגמשנו במגעים עם ארה"ב", הוא הצהיר, ומאידך, ציין כי חמאס שואף לחזק את שליטתו בעזה ולהשיב את היציבות האזורית. איום מרומז מצוי בהחלטת חמאס לחיזוק אחיזתו ברצועה, באמצעות כינון "ועדות תמיכה קהילתיות", שמטרתן לעגן את אחיזת העם הפלסטיני באזור.
2. השפעת המדיניות האמריקאית על עתיד המלחמה
המשא ומתן הישיר מול ארה"ב מעלה שאלות בנוגע להשלכות אסטרטגיות של מדיניות המעצמה. הבית הלבן, שמקדם את העסקה, מנסה למצוא פתרון שיאפשר לסיים את הלחימה, אך בשני הכיוונים ישנם סיכונים. יש הרואים בהסכם הזדמנות להסדרה, אך יש גם חשש כי חמאס יוכל לנצל את הרגע כדי לחדש את תשתיותיו הצבאיות ולבסס את שליטתו במערכת הפוליטית והצבאית של עזה.
3. "הגנה על בני עמנו" – המסר המרכזי של חמאס
אל-קאנוע הדגיש את המחויבות של חמאס לשלב הראשון של ההסכם, תוך שמירה על בטיחות תושבי עזה. "ההגנה על בני עמנו, הבטחת סיוע הומניטרי, והפסקת אש קבועה – הם בראש סדר העדיפויות שלנו", אמר. גישה זו מציינת את רצונו של חמאס לשמר את יציבותה של הרצועה, אך גם להבטיח את המשך השפעתו המקומית.
4. פגישה בקטאר – שיחות על שחרור חטופים
בתוך המגעים המדיניים, אירעה פגישה מפתיעה בקטאר, בה נפגש שליחו של הנשיא טראמפ לענייני חטופים, אדם בוהלר, עם בכירי חמאס. בשיחה זו נדונו תנאים לשחרור חטופים, ביניהם גם אזרחי ארה"ב. במהלך ריאיון שלאחר הפגישה, בוהלר נתקל בביקורת על אמירותיו, בהן כינה את אנשי חמאס כ"חבר'ה נחמדים". הדבר עורר סערה והוביל להתנצלות מצד בוהלר, שהבהיר כי חמאס הוא "ארגון טרור".
5. המבחן של ארה"ב וההשלכות האסטרטגיות
בין אם ההסכמות יבשילו לכדי הסכם או לא, המגעים בין ארה"ב לבין חמאס מביאים עימם לא רק סיכונים מדיניים, אלא גם שאלות לגבי עתיד האזור. כל התקדמות עשויה לשנות את פני המפה הצבאית והפוליטית של המזרח התיכון, כשההשלכות מרחיקות הלכת ידרשו לא רק פתרונות מיידיים, אלא גם מדיניות אחראית לטווח ארוך.
האם חמאס יצליח לנצל את המגעים לחיזוק שליטתו בעזה, או שמא מדובר במגעים שיביאו לשלום ארוך טווח באזור? הזמן בלבד יגלה את התשובה.