לאחר מספר ימים של דיווחים סותרים בכלי התקשורת, מתחילים להיבנות הקווים הראשונים של עסקה אפשרית עם ארגון הטרור חמאס, שמעמיד את שחרור החטופים כתנאי להארכת הפסקת האש. מה שמסתמן כעת הוא, שארגון חמאס עשוי לשחרר מספר חטופים חיים בתמורה להארכת השלב הראשון של העסקה בחודשיים נוספים.
דיווחים סותרים, אולם גם אופטימיות זהירה
ערוץ אל-חדת' הסעודי דיווח כי חמאס הסכים באופן עקרוני להאריך את השלב הראשון של ההסכם למשך חודשיים, בתמורה לשחרור חטופים חיים. "ההתקדמות במו"מ בין חמאס למצרים דחפה את ישראל לשלוח משלחת לדוחה ביום שני הקרוב", דווח. אך יחד עם זאת, בכירים בחמאס מיהרו להכחיש את הדיווחים הללו. דובר חמאס, חאזם קאסם, טוען כי "מה שמופץ אינו נכון", והדגיש את מחויבות הארגון להסכם הקיים, תוך שהוא מציב את הדרישה למו"מ על השלב השני בלבד.
חמאס דורש תנאים ברורים
כחלק מהדרישות המהותיות של חמאס להמשך המו"מ, הארגון מציב שלושה תנאים חשובים:
שחרור מחבלים בכירים.
נסיגה מלאה של ישראל מהרצועה.
התחייבות ישראלית לא לחזור ללחימה בעתיד.
בנוסף, חמאס מביע גמישות מסוימת בהסכמתו להיפגש עם נציגי הממשל האמריקני, אם כי הוא מדגיש כי מדובר בהסכם כולל ולא בהסכם נקודתי לשחרור חטופים עם אזרחות אמריקאית בלבד.
הכיוונים למו"מ: האם יש תהליך של קידום העסקה?
למרות הדיווחים הסותרים, נראה כי המגעים בין הצדדים לא עמדו על סף קריסה. בשבועות האחרונים, התקשורת העולמית דיווחה כי ממשל טראמפ מקיים שיחות ישירות עם חמאס בנוגע לשחרור חטופים בתמורה להארכת הפסקת האש. מספר גורמים בישראל טוענים כי יש חשש מהמהלך, שכן הם אינם מעוניינים במעורבות ישירה של ארה"ב במשא ומתן, אולם יש גם קולות שטוענים כי שיחות ישירות עשויות להביא לשחרור חטופים, כמו עידו אלכסנדר.
השלב הבא: דיונים בשאלת הפסקת האש ברמדאן
לפי מקורות ממשלתיים, ביום שני הקרוב תצא משלחת ישראלית לדוחה, בירת קטאר, לשיחות על עתיד הפסקת האש. השיחות יתקיימו במרווח זמן של שבועות ספורים, ובגיבוי מלא של המתווכות בינלאומיות, כולל ארה"ב. מקור מוסמך מעריך כי השיחות עשויות לכלול לא רק את עניין החטופים, אלא גם את השאלה אם חמאס יסכים להסכם הפסקת אש נוסף במהלך חודש הרמדאן הקרוב.
הסיכויים לעסקה ארוכה: היערכות למהלכים נוספים
בישראל נותרו אופטימיים זהירים בנוגע להמשך המו"מ. גורמים מדגישים כי המו"מ הקיים שונה מקודמיו, כיוון שהוא נערך תחת מתווה שכולל תמיכה אמריקנית ישירה. לאור האתגרים הפוליטיים והביטחוניים, יתכן כי כל הסכם חדש שיתקבל, יתמקד בשלב השני, שבו צפויים להידרש פתרונות נוספים, וביניהם שינוי במאזן כוחות באזור.
ההמשך יהיה תלוי בהסכמות הנוגעות לתנאים שיביאו לשחרור החטופים ולביצוע הארכת הפסקת האש, ושאלת הזמן שבו יוכל כל צד לממש את מחויבויותיו.