הסוגיה סביב הדחתה של היועמ"שית, גלי בהרב מיארה, לא נמצאת בסדר היום של ישיבת הממשלה הקרובה, ושאלת האפשרות וההשלכות של צעד כזה מעלה תמיהות רבות. מה עומד מאחורי הדחייה הזו? האם מדובר במהלכים אסטרטגיים שמיועדים להימנע מהתנגשות עם בג"ץ, או שמא מדובר במניע פוליטי טהור? בפרופיל זה נבחן את הסוגיה לעומק, תוך ציטוטים מעורבים של מומחים ומומחיות בתחום.
למה הסוגיה לא נדונה עכשיו?
פרופ' אשר כהן, מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן, טוען כי ההחלטה לדחות את הדיון על הדחתה של גלי בהרב מיארה נובעת ממניע חוקי וצבאי. לדבריו, הממשלה נוקטת בזהירות כדי להימנע מהתנגשות עם בג"ץ. הבעיה העיקרית, כהן מציין, היא שלא ניתן להציג את המהלך הזה באופן מיידי בלי שיתקבלו טענות משפטיות לפיהן לא נערך דיון מעמיק ומשמעותי בנושא. "בג"ץ יטען כי הממשלה לא ערכה דיון יסודי ובסיסי מספיק בנוגע להדחת היועמ"שית", כך לפי פרופ' כהן.
ההכנה לקראת ההצבעה: רשימה ארוכה של סיבות
על פי פרופ' כהן, לממשלה יש צורך להיערך עם מסמך מסודר שיכלול את כל הסיבות למהלך. "הם רוצים לומר: הנה 800 המקרים שעל בסיסם אנחנו מבקשים את ההדחה", הסביר. לשם כך, חשוב לממשלה להבטיח שיש מספיק זמן לבחון את כל הפרטים, והצבעה בנושא הדחת היועמ"שית תדחה מספר ימים. כך יוכל כל חבר ממשלה לעיין במסמך ולהבין את המשמעות של כל צעד, תוך מניעת אפשרות לתקיפה משפטית מאת בג"ץ.
ד"ר מרדכי קידר: "היא תשלם את המחיר"
במהלך הדיון התארח גם ד"ר מרדכי קידר, מזרחן ומרצה באוניברסיטת בר אילן, שדן בהשלכות הצעד אם יתבצע. קידר טוען כי אם אכן תדחה בהרב מיארה, מדובר במחיר שהיא תשלם "כדי לשמור על הישרדות מערכת המשפט". הוא הסביר כי לפעמים בג"ץ מבצע צעדים שיכולים להיראות כ"צעד בוגדני" כלפי נציגים מסוימים במערכת המשפט, אך למעשה מדובר בשימור מערכת המשפט כולה. קידר ציין, כי דבר דומה קרה עם היועמ"ש לשעבר, אביחי מנדלבליט, שלדבריו, הוחלט להקריב אותו כדי לשמור על שלמות המערכת המשפטית.
מערכת המשפט תחת איום?
מנגד, יש הטוענים כי מאחורי הצעד עומדים שיקולים פוליטיים גרידא, שמחייבים את המערכת המשפטית להילחם לשמירה על עצמאותה. לפי חלק מהפרשנים, אם תתבצע הדחתה של בהרב מיארה, מדובר בניסיון להחליש את מערכת המשפט כולה ולהביא לאובדן עצמאותה. כך או כך, הדבר מעורר דאגה רבה לגבי עתיד המערכת המשפטית במדינת ישראל.
סיכום: האם הממשלה תנקוט בצעד דרמטי?
ההדחה של גלי בהרב מיארה מציבה בפני הממשלה אתגר משפטי ופוליטי לא פשוט. אם אכן תצא לפועל, מדובר בצעד דרמטי שיכול להשפיע על מעמד מערכת המשפט בישראל. חשוב לציין כי כל צעד כזה יצטרך להיות נתון לבחינה מעמיקה, כולל הצגת סיבות ברורות ומנומקות לעיתוי ולמהות ההדחה. על אף הצעד שננקט על ידי הממשלה, ברור כי סוגיה זו לא תיעלם מהשיח הציבורי והפוליטי בקרוב.