האם השפעת הלחץ הכלכלי תביא לסיום המלחמה?
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הבהיר בשישי האחרון כי הוא שוקל להטיל סנקציות כלכליות רחבות היקף על רוסיה, אם מוסקבה לא תעשה צעד משמעותי לקראת הסכם שלום עם אוקראינה. הצהרות אלו מגיעות בעקבות מתקפה רוסית רחבת היקף על תשתיות האנרגיה של אוקראינה, מתקפה שגרמה לפציעתם של לפחות 10 בני אדם, כולל ילדים.
טראמפ: "שוקל סנקציות נוספות"
באמצעות פוסט שפרסם ברשת החברתית Truth Social, טראמפ קרא לשני הצדדים "לגשת לשולחן המשא ומתן עכשיו". הוא הדגיש כי המצב בשדה הקרב לא משתפר עבור אוקראינה, ואף טען כי רוסיה "מכה לחלוטין" את המדינה. טראמפ ציין כי אם מוסקבה תמשיך בהתנהלותה, יגבירו את הלחץ הכלכלי, כולל סנקציות בנקאיות ותעריפים מוגברים.
שינוי במדיניות: מה היה עד כה?
הצהרותיו האחרונות של טראמפ עומדות בניגוד לדיווחים מוקדמים מהבית הלבן, שלפיהם ארה"ב שקלה להקל בסנקציות על רוסיה כחלק ממאמצים למצוא פתרון דיפלומטי למלחמה. במהלך ינואר השנה, טראמפ ציין כי הוא שוקל להטיל סנקציות נוספות על רוסיה אם הנשיא ולדימיר פוטין יסרב לשבת לשולחן המשא ומתן. עם זאת, בשבועות האחרונים, נראה כי בכירים בממשל האמריקאי היו פתוחים לאפשרות של הקלות כלכליות במטרה לקדם את המשא ומתן.
תמיכתה של אוקראינה בסנקציות נוספות
הצעותיו של טראמפ זכו לתמיכה ממקורות אוקראינים. עוזר נשיא אוקראינה, אנדריי ירמק, ציין כי סנקציות מחמירות יותר כלפי רוסיה עשויות להפסיק את המתקפות ולהביא להפסיקת הלחימה. הנשיא האוקראיני, ולודימיר זלנסקי, הדגיש כי הצעד הראשון לשלום חייב לכלול עצירה מוחלטת של התקפות רוסיות, במיוחד בתחום האווירי והימי, והוסיף כי יש להטיל על רוסיה את האחריות להפסקת האש.
רוסיה לא מרוצה: פסקוב מגיב
בתגובה לאיומים מצד טראמפ, דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, רמז כי רוסיה פתוחה לשיתופי פעולה כלכליים עם ארה"ב. הוא הציע כי מוסקבה תהיה מוכנה לשתף פעולה בפרויקטים לפיתוח מתכות אדמה נדירות, תחום שבו לרוסיה יש יתרון משמעותי. פסקוב ציין כי אם ארה"ב תבחר לשתף פעולה כלכלית, תיתכן האפשרות להקל בסנקציות, אך בשלב זה, טראמפ לא נראה מוכן להקל על מוסקבה.
מדיניות החוץ של טראמפ: לחצים כלכליים ושאיפה להסכמים מהירים
מדיניות החוץ של טראמפ לא השתנתה באופן מהותי: הוא ממשיך להפעיל לחצים כלכליים אגרסיביים על אויביו מתוך מטרה להאיץ הסכמים ולהימנע מסכסוכים ממושכים. איומיו על רוסיה באים להדגיש את עמדתו התקיפה, במיוחד כאשר מוסקבה אינה מראה סימני נסיגה מהתקפותיה על אוקראינה.
סיכום ההשלכות של הלחץ הכלכלי שארה"ב עלולה להטיל על רוסיה עדיין לא ברורות, אך הצהרות טראמפ מבהירות כי הוא לא מתכוון להקל על הקרמלין כל עוד לא יושגו התקדמות משמעותית בתהליך השלום. רוסיה, מצד שני, מנסה לשמור על דרכי שיתוף פעולה כלכליות עם ארה"ב, אך נראה כי הצעד הזה עשוי לא להיות מספיק כדי למנוע את המשך הלחץ האמריקאי.