הסרטון שפורסם בשבוע שעבר בחדשות 12 על ההתעללות במחבל בשדה תימן, גרם לסערה רבה בתקשורת ובפוליטיקה. ח"כ משה סעדה מהליכוד, אשר לא חסך בביקורת, עורר תגובה חמה מכתב חדשות 12 גיא פלג, שבסופה עזב את האולפן בזעם. בסיפור הזה מסתתרת יותר מאשר רק מחלוקת בין שני אנשי ציבור – הוא נוגע לשאלות של אתיקה עיתונאית, חופש הביטוי ומערכת הביטחון.
1. הסרטון שגרם למהומה
בחדשות 12 פרסמו תיעוד ממצלמות האבטחה משדה תימן, שבו נראים הלוחמים מתעללים במחבל נוח'בה שפונה לבית החולים. הסרטון עורר סערה ציבורית, והם האשימו את המפקדים בעבירות חמרות, תוך שמירה על אינטרסים ביטחוניים. הסרטון יצא לאור אחרי שמידע על ההתעללות דלף לערוץ.
ח"כ סעדה מצא את עצמו מבקר בחריפות את הסרטון. הוא טוען כי מדובר ב"עלילת דם" – האשמה כלפי תהליכים פנימיים בצה"ל שהוצגו בצורה מעוותת. בסרטון שפורסם ברשת החברתית X, סעדה אמר כי "מה שנראה כאן זה לא נכון, זה לא מה שהתרחש בשדה תימן".
2. התגובה הדרמטית של גיא פלג
במהלך השידור התקיים עימות בין סעדה לפלג, שבו האחרון קם בזעם והסיר את אוזניית השידור. "אני לא אשב ליד האיש השפל הזה," אמר פלג, ועזב את האולפן תוך שהוא מותח ביקורת על סעדה. "אתם, השפלים שבשפלים, בגלל שאתם לא רוצים לשמוע את הקול הביקורתי שלי, מעלילים עליי עלילת דם."
פלג לא הסתיר את כעסו על הביקורת כלפי ערוץ 12, שהציג את הסרטון כעדות לתופעת ההתעללות בשדה תימן. הוא טוען כי הסרטון אותנטי, ושהם טשטשו את הפנים במטרה להגן על מקורות המידע. "הסרטון לא היה מפוברק", ציין.
3. פרשת ההתעללות בשדה תימן: כתב אישום חמור
לאחר חודשים של חקירה, הוגש כתב אישום נגד חמישה משרתי מילואים, בהם שני קצינים, בעבירות של התעללות בנסיבות מחמירות. בין השאר, נטען כי המעורבים פגעו פיזית במחבל עד כדי קרע פנימי ברקטום ושברים בצלעות. כל זה התרחש בשדה תימן, הבסיס שבו התנהלה החקירה אחרי תיעוד ההתעללות.
ההאשמות חמורות, אבל בינתיים, לא הוגשו האשמות בגין עבירות מיניות, על אף שעלו חשדות כאלה במהלך החקירה. פרטי המקרה עוררו תמיהות רבות לגבי הדרך בה מצה"ל טיפל בתקרית, במיוחד לאור ההתנהלות המוזרה של הדלפת הסרטון לערוץ טלוויזיה.
4. המחלוקת בין הימין לשמאל
המחלוקת סביב הסרטון לא מוגבלת רק לעימות בין סעדה לפלג. היא גם משקפת את התפיסות הפוליטיות השונות בנוגע לפעולות צה"ל והשפעתן על הציבור. אנשי ימין רואים במתקפה על הלוחמים כעוד חלק ממסע דה-לגיטימציה לצה"ל, בעוד אנשי שמאל מבהירים כי תיעוד כזה נועד לחשוף את הפגיעות ואת הצורך במערכת חוקים מחמירה שתשמור על זכויות האדם – גם בעת מלחמה.
5. השפעת המקרה על התקשורת והפוליטיקה
המקרה מעלה שאלות על האתיקה העיתונאית ועל האיזון בין הצגת המידע בצורה אובייקטיבית לבין שמירה על הביטחון. כל צד טוען כי הוא פועל מתוך רצון לחשוף את האמת, אך ייתכן כי התגובות החמות מצביעות על פערים בתפיסות השונות בנוגע למי אחראי לניהול המידע ולמניעת נזקי התדמית לצה"ל.
בסופו של דבר, האירועים סביב הסרטון בשדה תימן הם רק קצה הקרחון במאבק הפוליטי והתקשורתי שמתחולל בישראל בימינו. ח"כ סעדה וכתב חדשות 12 גיא פלג לא היו היחידים שהיו מעורבים במחלוקת, אך הקרב שלהם, כמו הקרב שבין חופש הביטוי לשמירה על הביטחון, מהווה אתגר עבור החברה הישראלית כולה.