ב-6 במרץ 2025, רעידת אדמה בעוצמה 4.3 הורגשה באזור אילת. הרעידה, שהייתה מקורה בחופי סיני, לא גרמה לנפגעים, אך עוררה שאלות רבות על היערכות המדינה למצב חירום כזה. האם ישראל מוכנה לאירועים כאלה? האם הלקחים שנלמדו מרעידת האדמה הקטלנית בטורקיה אכן ייושמו?
היערכות הכושלת: איפה הכסף?
רעידות אדמה בישראל אינן עניין של "אם", אלא של "מתי". אך למרות זאת, המדינה לא משקיעה מספיק בהיערכות לאירועים כאלו. בעוד שהמדינה מוציאה מיליארדים על תחום הביטחון, נדמה כי נושא רעידות האדמה נשכח מהשולחן. איך ייתכן שיש 30 מיליארד שקל להוסיף לביטחון, אך אין אפילו מיליארד אחד להשקיע בהיערכות לרעידות אדמה?
למרות הצהרות ומאמצים, הוועדות שצמחו מאז רעידת האדמה בטורקיה לא הביאו לפועל שינוי משמעותי. ההמלצות, שהיו אמורות להוביל להכנת המדינה בצורה מעשית, לא מיושמות. ועדת השרים להיערכות מרחב האזרחי לא זימנה את ישיבתה, ותרגיל לאומי שהיה אמור להתקיים בנובמבר 2023 – בוטל.
דוח ההיערכות – האם הוא באמת ישפיע?
ב-17 באפריל 2024, הונח על שולחן הממשלה דוח מקיף שנועד להיערך לשיקום ארוך טווח לאחר רעידות אדמה. הדוח, שהוכן בשיתוף פעולה של חמישה צוותים בין-משרדיים, הציע המלצות חשובות, אך עד כה מעט מאוד בוצע. האם המסקנות יובילו לפעולה? זהו סימן שאלה שנראה שימשיך לעמוד על הפרק בשנים הקרובות.
ההמלצות של ועדת נגל – היכן המקום לרעידות אדמה?
ועדת נגל, שהתמקדה במסקנות שקשורות לתקציב הביטחון, הציעה להוסיף 30 מיליארד שקל על תקציב הביטחון לשנים הקרובות. אך מה קרה עם תקציב ההיערכות לרעידות אדמה? אין כמעט תקציב בתחום הזה. האם זה הגיוני שלא תוקצב אפילו מיליארד שקל לשנה על היערכות לרעידות אדמה, כאשר מדובר באירועים שעלולים להתרחש בכל רגע?
למעשה, הבקשה היא לא להוסיף הרבה, אלא להשקיע רק 1% מתקציב הביטחון במטרה להכין את המדינה להתמודדות עם רעידות אדמה.
מערכת "תרועה" – איך זה עובד?
מערכת "תרועה" להתרעות מפני רעידות אדמה הושקה בישראל לפני מספר שנים. המערכת מבוססת על רשת סנסורים המנטרת את קרום כדור הארץ ומזוהה כאשר מתרחשת רעידת אדמה או פיצוץ. ב-26 באוקטובר 2024, המערכת שיגרה התרעה על רעידת אדמה בעקבות פיצוץ מבוקר בצפון הארץ, שהתקבל על ידי הסנסורים כאל אירוע של רעידת אדמה.
למרות שזוהי מערכת חיונית, שעד כה זיהתה כמה אירועים בצורה מדויקת, החיסרון הוא שבמקרים של רעידות אדמה אמיתיות, יש צורך בהיערכות חירום מיידית – ומערכת התרעות בלבד אינה מספקת מענה מלא לאירועים כאלה.
הסיכום: הזמן לפעול הגיע
לאור מיקומה של ישראל באזור בו רעידות אדמה אינן נדירות, על המדינה לפתח תוכניות ארוכות טווח לחיזוק מבנים ולחינוך האוכלוסייה. ההשקעה בהיערכות היא לא רק הכרחית, אלא קריטית, על מנת למנוע אסונות עתידיים. הגיע הזמן שהממשלה תתחיל להתייחס ברצינות לנושא ותקצה את המשאבים הנדרשים כדי להבטיח את שלום הציבור.