לאחרונה, פרסומים מטעם שירות הביטחון הכללי (שב"כ) חשפו את הקשרים בין הסיוע הקטארי לחמאס לבין מתקפת ה-7 באוקטובר. מיד לאחר מכן, משרד התקשורת הבינלאומי של קטאר יצא בהתקפה חריפה על השב"כ, תוך טענה שהאשמותיו "מנוגדות למציאות" ו"המניע מאחוריהן פוליטי". הסוגיה הזו מעוררת שאלות רבות לגבי הכוונות האמיתיות של קטאר ושליטתה בזרם הסיוע לרצועת עזה.
סיוע הומניטרי או תמיכה בטרור?
קטאר מדגישה, לאורך השנים, כי סיועה לרצועת עזה נועד לסייע למשפחות נזקקות, עם אספקה של מזון, תרופות וחשמל. אולם, יש הטוענים כי הכספים שזרמו דרך המדינה לחמאס, בשיתוף פעולה עם ישראל, לא היו רק לצורכי רווחה. למרות האישור הישראלי לסיוע, לא ניתן להתעלם מכך שהכסף שימש לחיזוק כוחו של חמאס, אשר בסופו של דבר ביצע מתקפה אכזרית ומסוכנת על ישראל.
על פי הודעת משרד התקשורת הקטארי, כל הסיוע היה "תואם עם שירותי הביטחון הכללי ועם הממשלות השונות בישראל". לאור זאת, קטאר מאשימה את השב"כ במניע אישי ומסביר כי "האשמות שווא" הן תוצאה של פוליטיקה פנימית בישראל, שבאה להסיט את תשומת הלב מהסוגיות הקריטיות של חטופים וביטחון האזרחים.
האשמות שקריות או הסתה פוליטית?
קטאר מצידה טוענת כי כל טענה על סיוע לחמאס לא רק שאינה נכונה, אלא גם משמשת כ"תרגיל הסחה" במטרה להמשיך ולהסלים את המלחמה. משרד התקשורת הקטארי קורא לשירותי הביטחון בישראל להתרכז במשימות החשובות יותר, כגון הצלת החטופים וביצוע פתרונות ארוכי טווח לביטחון האזורי.
החשש המרכזי הוא שהסרת אחריות מצד קטאר והטלת האשמה על ישראל עשויות להסיט את תשומת הלב מהשפעתה המזיקה של המדינה בשרשרת התמיכה בטרור. התגובה הקטארית, שמצד אחד מצהירה על מחויבות לשלום, לא מצליחה להסתיר את האינטרסים האמיתיים שמניעים את פעולתה – שליטה בהשפעה על עזה והעומדים בראשה.
סיכום
היחסים בין קטאר לישראל מעולם לא היו פשוטים, ומדינה זו נחשבת בעיני רבים למממנת מרכזית של ארגוני טרור. ההתעקשות של קטאר להכחיש את ההשפעה שלה על חמאס, בזמן שהסיוע שלה מאפשר לו להתעצם, חושפת את הצביעות שביחס שלה למציאות. קריאתה להתמקד "בהצלת החטופים" במקום להתמודד עם האשמות שיכולות לשנות את תמונת המצב, מהווה צעד נוסף בהסוואת כוונותיה האמיתיות.