היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הגיבה לבקשה למחיקת העתירות על ראש השב"כ רונן בר, ומסרה כי "ראש השב"כ אינו משרת אמון אישית של הדרג הפוליטי. ההכרעה בעתירה חיונית במיוחד לקראת כניסתו של ראש השב"כ הבא לתפקידו להבטחת יכולתו לעמוד בפני לחצים פסולים".
המערכת הביטחונית על פרשת דרכים
ראש השב"כ, רונן בר, אמנם הודיע כי יסיים את תפקידו באמצע חודש יוני, אך הדיון הציבורי והמשפטי סביב סיום כהונתו לא תם. אף שבקשת ראש הממשלה למחיקת העתירות נגד פיטוריו הוגשה לבג"ץ, היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, קוראת להשאיר את ההליך המשפטי פתוח ולפרסם פסק דין עקרוני.
קריאה להסדרה חוקתית
בהרב-מיארה טוענת כי ההכרעה חיונית כדי להבהיר את גבולות הסמכות והיחסים בין הדרג המדיני לראש שירות הביטחון הכללי. לדבריה, “השאלה שנותרה במוקד היא אופייה של משרת ראש השב"כ והאופן בו ניתן לסיים כהונה זו”. היא מתריעה מפני שיקולים זרים ולחצים פסולים, ומבהירה שראש השירות אינו "משרת אמון" פוליטית.
עמדת ראש השב"כ: "זה לא אישי"
נספח שהגיש בר לבג"ץ, מבהיר: “הנושא אינו אישי אלא מהותי – למען עתידו של השירות”. לדבריו, חיוני להסדיר את יחסי הגומלין בין שב"כ לממשלה, במיוחד סביב המתח שבין נאמנות אישית לבין חובת נאמנות ציבורית.
עקרונות מרכזיים שהוצגו:
סיום כהונה מחייב הליך ברור, שקוף והוגן.
מנגנונים תקינים מגנים על עצמאות השירות.
פגיעה בעצמאות עלולה להוביל ל"שירות חשאי ממושמע יתר על המידה".
סכנה לאי-ביקורת בעתיד
היועמ"שית מזהירה ממצב בו בכירים יעדיפו לפרוש כדי להימנע מהליך פומבי של פיטורים – מצב שאינו מאפשר ביקורת שיפוטית ואינו מגן על עצמאותם המקצועית. "הותרת הסוגיה ללא הכרעה עלולה לפגוע בעתיד במשרת הציבור ובשירות הציבורי כולו", כתבה.
דרישה לקביעת נורמות
על רקע הדיון הציבורי והמשפטי, קיים קונצנזוס רחב בצמרת המשפטית והביטחונית: יש לקבוע נורמות ברורות ביחס לסיום כהונה של ראשי שירותי הביטחון, תוך הפרדה ברורה בין שיקולים פוליטיים לבין שליחות ממלכתית.