בשבועות האחרונים, נשקלת האפשרות שהאמצעים שהשתמשה בהם ארצות הברית כלפי איראן, יגיעו לנקודת רתיחה. ארה"ב שלחה אולטימטום חריף, עם איום לפעול צבאית, אם לא תושג התקדמות במו"מ בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית. נשקלת גם האפשרות של תקיפה משותפת עם ישראל.
1. ההודעה האמריקנית – פתרון בתוך 60 ימים
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, איים על הממשל האיראני כי יש לפתור את כל הסוגיות הקשורות לתוכנית הגרעין בתוך 60 ימים, או שיתמודדו עם "תוצאות חמורות". איום זה הוא חלק ממדיניות שנקראת "לחץ מקסימלי", שמטרתה להפעיל על איראן לחצים פוליטיים, כלכליים וצבאיים, מבלי להיגרר לעימות ישיר.
2. חיל האוויר האמריקני מגדיל את הנוכחות באזור
חיל האוויר האמריקני פרס מפציצים אסטרטגיים חמקנים מסוג B-2 באי דיאגו גרסיה, במרחק טיסה ישירה ממתקני הגרעין האיראניים. מפציצים אלו יכולים לפגוע במטרות מבלי להיתפס על ידי מכ"מים, ובכך להוות איום ממשי. דובר במערכת הביטחון האמריקנית אמר כי זהו רק שלב ראשון בהגברת הנוכחות הצבאית באזור, ואם לא יושגו תוצאות תוך 60 ימים, יישקל שימוש בכלים נוספים.
3. הציבוריות הבינלאומית: העברת מסרים דיפלומטיים וצבאיים
במקביל להחמרת הלחצים הצבאיים, ישנן דרישות גוברות להעביר מסרים דיפלומטיים ולקיים שיחות עם המעצמות הגדולות. דיפלומטים ברחבי העולם טוענים כי ככל שהזמן עובר, הסיכוי לפתרון גישור הולך ומתרחק. השר רון דרמר ביקר בוושינגטון, שם ניהל שיחות אינטנסיביות עם בכירים אמריקניים בנושא המאבק בתוכנית הגרעין האיראנית.
4. המאבק בנפט האיראני: צעד נוסף בהגברת הלחץ
לא רק בתחום הגרעין, אלא גם במאבק הכלכלי. שר הנפט של עיראק טוען כי הצי האמריקני עוקב אחר מכליות נפט שנפלטות מאיראן בדרך לא חוקית לסין ולרוסיה. המאבק במעבר נפט בלתי חוקי, שמפר את הסנקציות הבינלאומיות, יכול להוות חוד נוסף בלחץ הכלכלי שמופעל על טהראן.
5. ישראל וארה"ב: שיתוף פעולה הדוק למניעת הסכנות
בישראל, צופים כי ההתפתחויות האחרונות עשויות להוביל לשיתוף פעולה צבאי הדוק יותר עם ארצות הברית. המערכת הביטחונית המקומית ערוכה לאפשרות של פעולה משותפת שתכלול תקיפות ממוקדות על מתקני הגרעין האיראניים, כשההשלכות יכולות להיות רחבות למדי.
המצב העכשווי מצביע על קו מתוח מאוד בין המעצמות, עם איום ישיר ומעשי מצד ארה"ב כלפי איראן.