נשיא ארצות הברית לשעבר, דונלד טראמפ, שיגר היום (שני) איום חריף על ממשלת איראן, והבהיר כי כל יריית חות'י בתימן תחשב כפעולה ישירה של טהרן, עם השלכות חמורות. בהודעה שפורסמה בפלטפורמת "Truth Social", טראמפ פתח במתקפה על המשטר האיראני ויחסו למיליציית החות'ים, אותה הוא מאשים בתיאום מלא עם טהרן.
הפוסט המתריע של טראמפ
הודעת טראמפ עוררה תהודה ברחבי העולם, כשהוא טוען כי איראן אחראית באופן ישיר לכל התקפות החות'ים. "אל תטעו", כתב טראמפ, "כל התקפה של החות'ים, הטרוריסטים המרושעים והבריונים בתימן, נובעת ישירות מאיראן. היא מספקת להם נשק, מממנת אותם במיליוני דולרים ומספקת להם את כל הציוד הצבאי הנדרש".
האשמות חמורות כלפי איראן
לטראמפ ישנה גישה ברורה לגבי אחריות איראן להפרות השקט בתימן: "איראן שיחקה את תפקיד 'הקורבן החף מפשע' כלפי העולם, אך בפועל היא זו שמניעה את כל הפעולות החות'יות", המשיך. לדבריו, טהרן מספקת מודיעין לחות'ים ומנחה אותם כיצד להוציא לפועל את פעולותיהם. "הם לא איבדו שליטה, הם שולטים במיליציה", הדגיש.
התגובה הצפויה לכל התקפה
נראה כי טראמפ רוצה להרתיע את איראן והחות'ים מהמשך התקפותיהם. "לא תהיה שום סובלנות להמשך התקפות החות'ים", הזהיר. "כל יריית חות'י תחשב כהתקפה מצד איראן, וההשלכות יהיו חמורות מאוד". טראמפ לא פירט מהן ההשלכות הצפויות, אך ברור כי הוא מתכוון לנקוט בפעולה צבאית נחרצת אם המצב לא ישתנה.
האם טראמפ מבקש לחדש את הלחץ הצבאי?
האם טראמפ מתכנן להחמיר את הלחץ הצבאי על איראן אם ישוב לבית הלבן? אפשרות זו נראית כעת סבירה, במיוחד לאור הודעתו האחרונה. טראמפ לא היסס בעבר לנקוט בפעולות צבאיות נגד מדינות המפרות את האינטרסים של ארצות הברית, ומסרי אזהרה נוספים צפויים להישמע בחודשים הקרובים.
השלכות כלפי האזור והעולם
הצהרותיו של טראמפ לא מסתיימות בגבולות תימן. מדובר בהבהרה חד משמעית גם למדינות אחרות באזור, במיוחד לעיראק, סוריה ולבנון, שהן חלק מהאזור האסטרטגי שבו איראן שולטת באמצעות כוחות ומיליציות פרוקסי. אם טראמפ יחזור לשלטון, ייתכן שנראה שינוי דרמטי במדיניות כלפי איראן ושאר קבוצות המיליציה.
סיכום
הודעת טראמפ מסמנת את החרפת הקרב על השפעתה של איראן במזרח התיכון. הגינוי החריף של איראן וההצהרה כי כל יריית חות'י תיחשב כהתקפה ישירה שלה מעידים על כוונה ברורה להפעיל אמצעים צבאיים במידת הצורך. המשך ההתפתחות במערכת היחסים בין ארצות הברית לאיראן תלויה, ככל הנראה, בהתנהלות החות'ים ובתגובות השלטונות בטהרן.