לאחר פרסום דבריו של הרמטכ"ל לשעבר, רב-אלוף הרצי הלוי, בסוגיית האירועים הכואבים של ה-7 באוקטובר, שוחחנו עם גל גורן, תושב קיבוץ ניר עוז, שנאלץ להתמודד עם אובדן אכזרי של הוריו בטבח. גורן יצא בביקורת נוקבת על האמירה שפרסמה מערכת הביטחון, ומאשים אותה בהפניית אצבע מאשימה כלפי גורמים חיצוניים במקום לקחת אחריות על הכשלים הביטחוניים.
הרצי הלוי: "החמאס הרדים אותנו"
ביום שישי האחרון, הרצי הלוי ואלוף פיקוד הדרום לשעבר, ירון פינקלמן, קיימו מפגש עם תושבי קיבוץ ניר עוז. המפגש, שהיה אמור להיות הזדמנות להסביר את הממצאים של תחקירי הצבא בעקבות הפיגועים הקשים, הוביל לשיח טעון בעקבות הקלטה שפורסמה בגלי צה"ל. בהקלטה, נשמעה הצהרת הרמטכ"ל לשעבר: "חמאס הרדים אותנו. אני חייב להודות בכך. לא חשבנו אפילו על חמישה אחוז ממה שהתרחש."
הביקורת של גל גורן: תחושת נטישה ואובדן אמון
גל גורן, שנחטפו לו שני הוריו, אביו אבנר שנורה למוות ואמו מיה שנחטפה לעזה ונמצאה רק לאחר חודשים רבים, לא ממתין להכרה בכאב האישי שלו בלבד. הוא מציין כי הוא מבין את הכישלון המודיעיני וההטעיה שביצע החמאס, אך מדגיש כי האמירה של הרצי הלוי מתירה למערכת הביטחון להתחמק מאחריות. "היה צריך לשמוע את תחושותינו, את האזהרות שלנו. היו מספיק רמזים בשטח שיכלו להצביע על הסכנה", אומר גורן.
ההשלכות על הציבור: חובת האזנה למתמודדים בשטח
גורן טוען כי התושבים עצמם, המוכרים את השטח באופן אינטימי, התריעו לא אחת על תחושת חוסר הביטחון שהשתררה באזור. "היו לנו תחושות לא טובות, אנחנו ראינו תופעות שיכלו להעיד על הכוונות של החמאס, וזה לא נלקח ברצינות". לדבריו, מערכת הביטחון לא עשתה די כדי להקשיב לדברים שמגיעים מהשטח, דבר שגרם לאובדן חיים רבים.
הפוליטיקה של ביטחון: האמת שצריך להודות בה
הביקורת של גורן כלפי המערכת אינה מוגבלת רק ליחידת הצבא. מדובר בהשלכות מרחיקות לכת של טעויות מנהיגותיות שפגעו במורל הציבורי והעבירו תחושת זלזול באנשים שביקשו לשרת את המערכת. על פי גורן, "ההזדמנות הייתה שם, פשוט לא השתמשו בה."
הלקחים למערכת הביטחון
כעת, לאחר שהתגלו ממצאים נוספים לגבי הכשלים שקדמו לפיגועים, עולה השאלה כיצד ניתן למנוע את חזרתן של טעויות חמורות כאלו בעתיד. המערכת, לדברי גורן, חייבת להקשיב יותר לתושבים, לבחון את נתוני המודיעין בצורה יסודית ולשים לב לאותות אזהרה שמגיעים מכלל הדרגים בשטח.
סיכום: אחריות לאומית
האמירה של הרצי הלוי, גם אם נועדה להסביר את הסיטואציה המורכבת, נשמעה ככזו שמפנה את האשמה כלפי הגורם החיצוני ומפחיתה את האחריות של המערכת הביטחונית. את המחיר של טעויות כאלה, לצערנו, לא ניתן להחזיר.