"ניצחון מוחלט" – משאיות סיוע לחמאס ממתינות בכרם שלום לקראת המעבר לעזה.
למרות ההערכות המוקדמות בישראל – חמאס לא השתלט אמש על 5 משאיות הסיוע ההומניטרי שנכנסו לרצועה. היום ייכנסו משאיות נוספות.
עומס בגבול: סיוע הומניטרי בהמתנה
בסרטון שפרסם הבוקר (שלישי) ארגון צו 9, תועדו כעשר משאיות סיוע הומניטרי, עמוסות בציוד, עומדות וממתינות לאישור כניסה לרצועת עזה. המראות מעוררים חשש הולך וגובר בקרב הציבור והמערכת הביטחונית בישראל, שמא חלק מהסיוע ימצא את דרכו לידי ארגון הטרור חמאס.
הערכות: עד חמישית מהסיוע – עלול להיחטף
על פי גורמים ביטחוניים, קיימת הערכה כי בין 15% ל-20% מהסיוע עלול "לזלוג" לידי חמאס. במהלך דיון שהתקיים בקבינט המדיני-ביטחוני, התריע מתאם פעולות הממשלה בשטחים מפני הסיכון. "עלינו להיות ערוכים לכל תרחיש, גם כשהכוונות הומניטריות", אמר גורם ביטחוני בכיר.
מי מחלק את הסיוע?
בשלב הנוכחי, חלוקת המשלוחים מוטלת על ארגון המזון העולמי (WFP) של האו"ם, מתוך מטרה להבטיח חלוקה שוויונית ונקייה מהשפעה טרוריסטית. "הסיוע אמור להגיע לאזרחים – לא ללוחמים", מדגישים גורמים מדיניים.
ביקורת פוליטית נוקבת
ההחלטה לאשר את הכנסת הסיוע עוררה תגובות נזעמות בכנסת. ח"כ דן אילוז (הליכוד) תקף בריאיון את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר: "אי אפשר להמשיך להכיל מצב שבו סיוע נכנס בעודם מחזיקים בבני ערובה".
הסבר רשמי: מניע אסטרטגי
מלשכת ראש הממשלה נמסר: "ישראל מאפשרת העברת כמות מצומצמת של מזון, כדי למנוע קריסה הומניטרית שעלולה לסכן את המשך מבצע 'מרכבות גדעון'." ההודעה הדגישה כי מדובר באיזון מורכב בין שיקולים מוסריים לצרכים ביטחוניים.
שאלות פתוחות, אחריות מתמשכת
על אף ההחלטות והכוונות, נותר סימן שאלה כבד מעל יכולת הפיקוח האפקטיבי בשטח. רשימת הבדיקות והאחריות לחסימת דליפות – הופכת קריטית.
כפי שניסח זאת בכיר ביטחוני השבוע:
"סיוע הומניטרי איננו טעות – כל עוד הוא לא הופך לכלי בידי האויב."