שלוש מהמדינות המשפיעות בזירה הבינלאומית – בריטניה, צרפת וקנדה – פרסמו הצהרה חריגה ותקיפה, בה איימו על ישראל באפשרות להטלת סנקציות אם לא יחול שינוי מיידי במדיניותה בעזה וביהודה ושומרון.
מדברי נשיא צרפת, מקרון: "אנחנו מתנגדים למבצע הישראלי בעזה. רמת הסבל האנושי היא בלתי נסבלת" מקרון הסתפק בקריאה לחמאס לשחרר את החטופים ואיים ״ננקוט בפעולות, לא נעמוד מנגד שממשלת נתניהו תמשיך עם הפעולות הללו״.
קריאה לעצור את הלחימה
בהצהרה משותפת, שפורסמה מלשכתו של ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר, נאמר כי "אם המבצע הצבאי בעזה לא יופסק באופן מיידי – נבחן נקיטת צעדים נוספים, כולל סנקציות ממוקדות כלפי ישראל".
לדבריהם, הסבל האזרחי באזור הגיע לממדים קשים מנשוא. "הודעת ישראל על העברת אספקה בסיסית לעזה אינה מספקת," נכתב, "יש לאפשר הזרמה מיידית ורציפה של סיוע הומניטרי, בשיתוף עם האו"ם."
ביקורת על פעילות בגדה המערבית
מעבר ללחימה בדרום, שלוש המדינות הביעו התנגדות נחרצת להמשך הבנייה בהתנחלויות ביהודה ושומרון, וקראו לישראל להפסיק את ההתרחבות. "ההתנחלויות מפרות את הדין הבינלאומי ומערערות את האפשרות להקים מדינה פלסטינית בעתיד," טענו.
אזהרה מהתדרדרות נוספת
בהצהרה צוין כי השפה בה השתמשו חלק מבכירי הממשלה בישראל בנוגע לעקירת אזרחים מעזה "אינה ראויה ועלולה להיחשב להפרה של הדין ההומניטרי הבינלאומי". עוד נמסר כי ההתנגדות להעברת סיוע עלולה להוביל להחרפת התגובה הבינלאומית.
תמיכה בפתרון מדיני
המנהיגים הצהירו על תמיכתם ביוזמות בינלאומיות להפסקת אש, בדגש על המאמצים של ארצות הברית, קטאר ומצרים. "המסלול לפתרון שתי המדינות הוא הדרך היחידה לשלום אמיתי וליציבות ארוכת טווח באזור," כתבו.
לקראת הכרה במדינה פלסטינית
לסיום, נמסר כי המדינות מוכנות לשקול הכרה במדינה פלסטינית במסגרת מהלך מתואם, כחלק מהמאמצים לקדם פתרון מדיני רחב. "נפעל יחד עם שותפים בינלאומיים להבטיח את הצלחת המשא ומתן המדיני, בדגש על ועידת ניו יורק ביוני הקרוב."
הצהרה זו מהווה שלב נוסף בלחץ הדיפלומטי שמופעל על ממשלת ישראל, ומאותתת על שינוי בטון מצד בעלי בריתה המסורתיים במערב.