בעקבות אמירתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בדבר הרחבת הסיוע ההומניטרי לעזה, מדגישים בירושלים: ישראל לא משנה מדיניות. גורם מדיני בכיר הבהיר – "כל סיוע יועבר רק תחת תנאים שתכתיב מדינת ישראל".
בתיאום עם ארצות הברית – בישראל מקדמים מתווה חדש לחלוקת הסיוע בעזה.
בדרג המדיני והצבא סיכמו על מתווה חדש לחלוקת סיוע בעזה באמצעות חברות אמריקניות. הסיוע יחולק ישירות למשפחות על ידי עובדים זרים, כדי למנוע מחמאס להשתלט על האספקה.
שיחת הנשיא – והפירוש הישראלי
במהלך טיסה רשמית לרומא, סיפר טראמפ לעיתונאים על שיחה שקיים עם ראש הממשלה נתניהו, בה המליץ על הגברת הסיוע לעזה. לדבריו, "יש צורך חיוני במזון ותרופות, ונדאג שזה יקרה". הנשיא אף אישר שהנושא עלה במפורש – כולל האפשרות לפתוח מעברים לצורך כך.
אין דרישה, אין לחץ
חרף הפרשנויות השונות שנשמעו בעקבות דברי טראמפ, בישראל מסרבים לראות בכך ניסיון להפעיל לחץ. גורם מדיני: "לא התקבלה שום דרישה אמריקאית לשנות מדיניות. עמדת ישראל – ברורה ויציבה".
הקווים האדומים שנשמרים
הסיוע לא יוזרם לפני שיתרחש שינוי מהותי במצב הביטחוני.
יידרש פינוי של תושבים לדרום הרצועה.
החלוקה תתבצע אך ורק על ידי גופים בינלאומיים מוכרים
חמאס לא ייקח חלק, לא ישירות ולא בעקיפין
"מה שהיה – לא יקרה שוב"
גורמים בכירים מדגישים כי ישראל לא תאפשר חזרה לדפוסים שהיו מקובלים בעבר. "המטרה היא להבטיח שהסיוע יגיע למי שזקוק לו – בלי לאפשר לחמאס לגזור קופון", נמסר. "הסיוע יתבצע מתוך פיקוח הדוק ובמנגנונים שלא מערערים את האינטרס הביטחוני".
מצוקה בשטח – ודאגה בינלאומית
בתוך כך, ארגון המזון העולמי (WFP) הודיע כי מלאי המזון ברצועת עזה אזל לחלוטין. חמאס מיהר לפרסם הודעה חריפה, בה נטען כי "תושבי עזה כבר נמצאים במצב של רעב ממשי".
בסופו של דבר
בזמן שהקהילה הבינלאומית מביעה דאגה, ישראל ממשיכה לעמוד על עקרונותיה: סיוע – כן, אך תחת כללים נוקשים ואחריות מדינית מלאה.