נשיא ארצות הברית לשעבר, דונלד טראמפ, עורר השבוע סערה ציבורית לאחר שהציע לגרש אזרחים אמריקנים שהורשעו בפשיעה – לאל סלוודור. בפגישה שקיים עם נשיא אל סלוודור, נאיב בוקלה, העלה טראמפ את הרעיון להעביר אסירים אמריקנים למתקני כליאה במדינה המרכז-אמריקנית.
"אנחנו צריכים להוציא את המפלצות מהמדינה"
במהלך הפגישה, שנערכה בלשכת הסגלגל, קרא טראמפ לבוקלה להקים מתקני כליאה נוספים כדי להכיל את האסירים שיגורשו מארה"ב. לדבריו: "אני רוצה להרחיק מהרחובות את הפושעים הכי מסוכנים. יש לנו כאלה שאיבדו צלם אנוש – צריך לחשוב מחוץ לקופסה".
ביקורת נוקבת מצד מומחים ומשפטנים
התגובות ליוזמה לא איחרו לבוא. גורמים משפטיים בכירים הביעו התנגדות חריפה לרעיון. הארי ליטמן, לשעבר תובע פדרלי, תקף את טראמפ בחריפות: "אין לו סמכות חוקית לגרש אזרחים אמריקנים. זה נוגד את החוקה, את עקרונות שלטון החוק ואת זכויות האדם הבסיסיות."
מקרה מבחן – גירוש שגוי ומדיניות מתעלמת
המדיניות השנויה במחלוקת כבר הובילה למקרים של עוול: קילמר אברגו גרסיה, תושב מרילנד, גורש בטעות לאל סלוודור בחשד לחברות בכנופיה. למרות פסיקות משפטיות שקבעו כי גורש שלא כדין, ממשל טראמפ סירב להשיבו.
בוקלה מסרב לשחרר את האסיר
למרות הביקורת, נשיא אל סלוודור הודיע כי אין בכוונתו לשחרר את גרסיה. "אני לא מתכוון לשחרר מישהו שיכול לסכן את ביטחון הציבור שלי – גם אם מדובר באזרח אמריקני שגורש בטעות", אמר בוקלה.
השלכות דיפלומטיות ומשפטיות
היוזמה יוצאת הדופן עשויה לערער את היחסים בין המדינות ולהעלות שאלות משפטיות חמורות. מומחים מזהירים מהתקדים המסוכן:
פגיעה בריבונות אזרחית
הפרת אמנות בינלאומיות
חשש מהתעללות באסירים במדינות זרות
ההצעה של טראמפ לייצא את בעיות הפשיעה של ארה"ב למעצרים מעבר לים מציבה דילמה אתית וחוקתית. בעוד שהמאבק בפשיעה הוא מטרה חשובה, אופן הביצוע מעלה שאלות קשות על גבולות הסמכות ועל אחריות המדינה כלפי אזרחיה.