בזמן שצה"ל מכריז על פינוי תושבי עזה כולל שג'אעיה, הוצעה הצעה מצרית-קטארית להפסקת אש: חמאס דורש נסיגה מיידית של ישראל מציר פילדלפי.
בכיר בלשכה המדינית של ארגון חמאס שוחח עם הערוץ הסעודי "א-שרק", וחשף פרטים חדשים על הצעה שנמסרה על ידי מצרים וקטאר, שלטענתו נדחתה על ידי ישראל. הצעה זו, שהייתה אמורה להוביל להפסקת אש ולשחרור חטופים, כללה דרישות מיידיות, כשהחשובה שבהן היא נסיגת ישראל מציר פילדלפי שבדרום רצועת עזה. על פי דבריו, ישראל לא רק שדחתה את ההסכם אלא אף ניסתה לערער עליו.
הדרישות המרכזיות של ההצעה
ההצעה המצרית-קטארית, ששואפת להביא להסדרה בטחונית, כללה מספר מרכיבים חשובים. אחד מהם היה שחרור חמישה חטופים ישראלים, ביניהם עידן אלכסנדר, בתמורה לשחרור 250 מחבלים. בין המחבלים שצפויים להשתחרר היו גם 150 אסירי עולם, בנוסף לשחרור 2,000 עזתים שהיו עצורים מאז תחילת חודש אוקטובר.
בנוסף, התוכנית הציעה את נסיגת צה"ל מהמיקומים שישראל התחייבה לסגת מהם בתאריך ה-2 במארס, וכן פתיחה מיידית של המעברים בין עזה למצרים. סעיף נוסף כלל את יישום הפרוטוקול ההומניטרי, שמטרתו לאפשר הכנסת סיוע הומניטרי לעזה.
ההתחייבות למו"מ עתידי
על פי ההצעה, הצדדים היו אמורים למסור פרטים לגבי מצב החטופים ואסירים ביטחוניים ביום העשירי להסכם. בתוך 50 יום היה צפוי להתקיים מו"מ נוסף, שבו תידון הפסקת אש קבועה, נסיגה מלאה של כוחות צה"ל, והסדרים לשלב שאחריו.
עמדת חמאס והתגובה הישראלית
חמאס, כפי שנמסר מהבכיר, הבהיר כי אין בכוונתו לדון בהצעה הישראלית שהועברה דרך המתווכים, וטוען כי ישראל ניסתה לשבש את ההסכם המצרי-קטארי. בנוסף, הגורם ציין כי ארה"ב אישרה את ההצעה, אך ישראל בחרה לדחות אותה.
ההצעה, שמצאה תמיכה בקרב המתווכים המצריים והקטאריים, מציבה אתגרים גדולים לכל הצדדים. ישראל, מצידה, לא מוכנה להסכים לכל התנאים שהוצעו, מה שמעורר דאגות בנוגע להתקדמות במו"מ והסיכויים להפסקת אש יציבה וארוכת טווח.