טורקיה קרובה להשתלטות על בסיס צבאי סורי

ארדואן

צילום: ארכיון

במהלך התקופה האחרונה, טורקיה פועלת להשתלט על בסיס חיל האוויר הסורי T4, מהלך שמעורר דאגה גוברת בישראל בשל הפוטנציאל להשלכות ביטחוניות מרחיקות לכת. עם פריסת מערכות הגנה אוויריות מתקדמות, כולל מערך המודיעין החדש, ישנה חשש מתפיסה אסטרטגית של שטחים נוספים בסוריה וערעור חופש הפעולה האווירי של ישראל.

תהליך ההשתלטות בבסיס T4
הבסיס T4, השוכן בסמוך לעיר תדמור, מהווה נכס צבאי חשוב מבחינה אסטרטגית. מאז קריסת משטרו של בשאר אל-אסד בדצמבר האחרון, טורקיה החלה במגעים עם הגורמים המובילים בסוריה, במיוחד עם אל-ג'ולאני, מנהיג הצפון הסורי. כעת, טורקיה מקדמת את תוכניתה לשיקום הבסיס ולהפיכתו לאזור צבאי קבוע ומוגן.

מערכות הגנה אוויריות והחמרת המתיחות
בין היתר, טורקיה שואפת להקים בבסיס מערכות הגנה אוויריות מתקדמות מדגם Hisar, הכוללות גם מל"טים חמושים ומערך מודיעין מוטס. על פי מקורות זרים, טורקיה שוקלת גם פריסה של מערכת ה-S-400 הרוסית, החלטה שעשויה להיתקל בהתנגדות עזה מצד ארצות הברית וישראל.

אם אכן ייתממש מהלך כזה, ייתכן ויהיה צורך באישור ממוסקבה, אך המשמעות של הצעד היא ברורה – טורקיה עשויה להפוך לנוכחת צבאית קבועה ומאוימת במרחב, תוך פגיעה אפשרית ביכולת הפעולה האווירית של ישראל.

המתיחות הדיפלומטית והפוליטית
התחזקות טורקיה בסוריה מתרחשת בהקשר של מתיחות הולכת ומתרקמת בין ירושלים לאנקרה. מאז תחילת מלחמת "חרבות ברזל" באוקטובר 2023, הידרדרו היחסים הדיפלומטיים, כאשר ממשלת טורקיה, בראשותו של רג'יפ טאייפ ארדואן, מעורבת באופן פעיל בהסתה ובאנטישמיות כלפי ישראל.

המתיחות הזו מקבלת משנה תוקף גם לאור השיחות שנמשכות בין טורקיה לארצות הברית, בניסיון להסיר את הסנקציות שהוטלו עליה לאחר רכישת מערכת ה-S-400, ולהשיבה לתוכנית מטוסי ה-F-35, שעליהם היא לא זכתה. בשילוב עם הצעדים הצבאיים בסוריה, מדובר בהתפתחות חמורה שיכולה להשפיע רבות על הביטחון האזורי.

ההתעצמות הצבאית של טורקיה בסוריה מעוררת סימני שאלה רבים לגבי עתיד הביטחון במזרח התיכון. אם אכן תצליח טורקיה להקים נוכחות צבאית מתמשכת בשטח סוריה, הדבר עשוי להפר את האיזון האזורי ולפגוע ישירות ביכולת הפעולה האווירית של ישראל, שעשויה למצוא את עצמה בפני אתגרים חדשים.

Exit mobile version