בית משפט השלום בראשון לציון קבע היום כי מעצרם של אלי פלדשטיין ויונתן אוריך, שני יועצים לשעבר של ראש הממשלה, יוארך בשלושה ימים בלבד, זאת בניגוד לבקשת המשטרה להאריך את מעצרם בתשעה ימים. השופט מנחם מזרחי החליט להאריך את מעצרם תוך הדגשה כי קיים סיכון לפגיעה בחקירה אם ישוחררו.
דבר השופט
"קיים חשד סביר שחברה אמריקאית העוסקת בקידום האינטרסים של קטאר יצרה קשר עם אוריך. מטרת החברה הייתה – ליחצן את קטאר באופן חיובי בנושא עסקת החטופים ולהפיץ מסרים שליליים ביחס למצרים. החברה האמריקאית העבירה כסף לפלדשטיין".
לפחות על פי החלטת השופט, אין חשד שאוריך קיבל כסף מקטאר. מה שמשאיר את השאלה – מה האינטרס לפי המשטרה? לפי דבריו של פלדשטיין, אוריך שילם דרך קטאר במקום דרך הליכוד או לשכת רה"מ.
השופט הוסיף לתאר כי עפ"י החשד, החשודים העבירו לעיתונאים מסרים אוהדים על קטאר – תוך הקטנת חלקה של מצרים כמתווכת הוגנת בעסקה.
השופט מזרחי הוסיף לטעון: "מדובר במקרה חריג שבמסגרתו צו איסור הפרסום נותר מבוייש בין השאר בהדלפות חוזרות ומסיביות. העניין לא נאכף על ידי משטרת ישראל. בנוסף, אתמול הפכה החקירה לגלויה כאשר נעצרו החשודים. אין כל עילה להותיר את הצו על כנו".
החשדות והתמורה
ההחלטה של השופט מתבססת על חשדות לפעולות שנעשו בתיאום עם חברה אמריקאית שהייתה מעורבת בקידום אינטרסים של קטאר. לפי החשד, החברה יצרה קשר עם פלדשטיין במטרה להפיץ תעמולה חיובית על קטאר בהקשר של עסקת החטופים, ובמקביל להטיל דמוניזציה על מצרים. החשודים, לפי השופט, פעלו לכתיבת כתבות אוהדות ששימשו להכתיב את סדר היום התקשורתי.
הסרת צו איסור הפרסום
מוקדם יותר היום, השופט הסיר את צו איסור הפרסום על הפרשה, במהלך הדיון בהארכת המעצר. ההסרה התבצעה בעקבות בקשת פרקליטיו של אוריך, שטענו כי אין בתיק כל ראיות ממשיות ושהצו רק שימש ככלי תקשורתי. "אין שום בסיס לחשדות," טען עורך הדין עמית חדד, "זו רק שמועה שנועדה להטיל דופי באדם ובזכויותיו."
ביקורת על המשטרה
השופט מזרחי לא חסך בביקורת על המשטרה, שלדבריו לא נקטה אכיפה מספקת כלפי הדלפות שפורסמו בתקשורת, מה שפוגע בחקירה ובסודיותה. בנוסף, הוא ציין כי מאז שנעצרו החשודים, החקירה הפכה לגלויה ואין כל סיבה להותיר את צו איסור הפרסום על כנו.
החקירה והטענות לשוחד
החשדות כלפי אוריך מתמקדות בכך שלפי הטענה, קיבל כספים מקטאר תמורת העברת מסרים חיוביים בתקשורת. בשלב זה, המשטרה לא הציגה דוגמאות קונקרטיות לכך. במהלך הדיון, עורך הדין חדד התקשה להבין את משמעות הטענה, ושאל את נציגת המשטרה אם מדובר בשוחד: "מה הפעולה שעבורו קיבל אוריך את הכספים?" הוא שאל, תוך שהוא מציין כי קבלת כספים אינה בהכרח מהווה עבירה.
איומים במהלך החקירה
במהלך הדיון, עורך הדין חדד חשף גם את התנהלות החוקרים, שלדבריו איימו על אוריך. "אם אתה רוצה לראות את התינוקת שלך, תחשוב טוב," צוטט חדד, "תהיה עד מדינה." טענות אלו מצביעות על הלחץ שהופעל על החשוד במהלך החקירה.
המשך החקירה וההשלכות
בעתיד הקרוב ילכו ויתבהרו כל פרטי הפרשה. בשלב זה, ההליך המשפטי נמשך, והחשדות כלפי שני יועצי ראש הממשלה לשעבר נשארות פתוחות. האורחים הקרובים ימשיכו לעקוב אחרי התפתחויות החקירה וימשיכו לעמוד על המשמעות המשפטית והחוקית של המקרים הללו.