לאחר החלטת הקבינט המדיני-ביטחוני לאשר את סלילת כביש "מרקם החיים", שנועד להפריד את תנועת הישראלים מהפלשתינים בין ירושלים למעלה אדומים, יצא ארגון חמאס במתקפה חריפה, שמצביעה על המשמעות הגדולה של הפרויקט. המהלך המדובר מצריך עיון מעמיק, הן בהיבט התחבורתי והן בהיבט הפוליטי.
ההודעה המפתיעה של חמאס
בהודעת גינוי רשמית, האשים חמאס את ישראל בכוונה "לחזק את ההתנחלויות" וליצור "בידול" בין הערים הפלשתיניות. "אנו מגנים את ההחלטה להמשיך בפרויקטים שמטרתם להדק את הקשר בין ההתנחלויות ולבודד את הערים הפלשתיניות באזור ירושלים", נמסר בהודעה. עוד צוין כי חמאס רואה בפרויקטים אלו ניסיון לעקור פלשתינים מהמרחב המערבי, ומאידך, מצהיר כי המאבק יימשך.
היבט תחבורתי – חיזוק הישראליות
הכביש החדש, שצפוי לעבור בדרום שטח E1, יאפשר לפלשתינים לנוע בין כפריהם ללא צורך בשימוש בכבישים המיועדים לתנועה ישראלית. הכביש, המתוכנן להיבנות ב-303 מיליון שקל, יהפוך כמעט בלעדי לשימוש ישראלי, וישפר את נגישותם של תושבי מעלה אדומים וירושלים.
השלכות פוליטיות על עתיד המו"מ
הכביש המהווה חלק ממהלך רחב יותר להחדרת פרויקטים תחבורתיים וטריטוריאליים, יכול לשמש כאבן נגף בדרכי השלום העתידיות. המהלך עלול להקשות על הגשמת החזון הפלשתיני להקים מדינה עצמאית עם רצף טריטוריאלי. מדינה פלשתינית, לדעת רבים, תתקשה להתקיים כאשר הגבולות המוגדרים יפרצו על ידי מיזמים חד-צדדיים.
תמיכתם של בכירים ישראליים
שר הביטחון, ישראל כ"ץ, וראש עיריית מעלה אדומים, גיא יפרח, ציינו כי מדובר בצעד חשוב שיביא ליתר ביטחון, שיפור תשתיות, והפחתת העומסים. "מדובר באירוע היסטורי שישפיע על התשתיות והקשר בין ירושלים למעלה אדומים", אמר יפרח.
המהלך שגורם לתסיסה פוליטית
סלילת כביש "מרקם החיים" היא לא רק החלטה תחבורתית אלא צעד פוליטי חשוב שיכול לשנות את המפה הטריטוריאלית באזור. ההתנגדות העזה מצד חמאס רק מבהירה עד כמה המהלך הזה משפיע על האיזון הפוליטי-מדיני במזרח התיכון.