המתיחות בין שר הביטחון ישראל כ"ץ לרמטכ"ל אייל זמיר הגיעה לשיא חדש, לאחר חילוקי הדעות שנוצרו בציבור בעקבות פרסום בחדשות 14. העימות סביב תחקיר טבח 7 באוקטובר והדרישה לעדכון המינויים הצבאיים יצרו סערה גדולה בציבור הישראלי.
הסערה מתחילה: עיכוב תחקיר טבח שבעה באוקטובר
במרכז המחלוקת עומד תת-אלוף אורן סלומון, קצין בכיר ששימש כמנהל הלחימה באוגדת עזה, אשר התכוון לחשוף מידע על ניסיונות טיוח בתחקירי טבח שבעה באוקטובר. בעקבות זאת, הוא נעצר על ידי מצ"ח, מה שהוביל לעימות מתוקשר עם הרמטכ"ל. "לא מקבל הנחיות דרך התקשורת", ציין זמיר, תוך הדגשה כי מדובר בחקירה שקשורה לעבירות ביטחון מידע חמורות.
התגוננות ותגובות ציבוריות
הרמטכ"ל אייל זמיר יצא בהכחשה נחרצת, וטען כי הטענות בנוגע להוראות שהוצאו על ידי שר הביטחון הן שקריות. לדבריו, חקירת הקצין נוגעת לחשדות לעבירות חמורות בתחום ביטחון המידע ולא לתחקירים עצמם. "החקירה תמשיך להתנהל במקצועיות ובענייניות", הוא הוסיף. לעומת זאת, פרשנים צבאיים, בהם נועם אמיר, תקפו את תגובתו של זמיר, שהאשימו אותו בניהול המשבר באופן לא תקין ובזמן לא מתאים.
הדרישה למינוי חדש
בעקבות הפרשה, שמאגרה עניין ציבורי רחב, הציע מגיש חדשות 14, שמעון ריקלין, כי יש למנות פרקליט צבאי חדש, וטען כי לא יתכן שהפצ"רית הנוכחית רודפת אחרי הלוחמים. ההתנגדות למינויים אלו גברה, והשיח הפוליטי סב סביב נושא ההתנהלות הצבאית ומידת סמכותו של הדרג המדיני על פני הדרג הצבאי.
ההשלכות הפוליטיות: כ"ץ נגד זמיר
מגיש תוכנית "הפטריוטים", ינון מגל, טען כי יש כאן בעיה עקרונית בשיח בין הדרגים הצבאיים והמדיניים. מגל ציין כי שר הביטחון לא הורה לרמטכ"ל באופן ישיר, אלא הביע תמיהה בנוגע להתנהלות הפרקליטות הצבאית. "הצהלות בשמאל האנרכיסטי מעידות על האירוע ומשמעותו הפוליטית", הדגיש מגל, מה שמצביע על הקרב הפוליטי המתנהל גם בזירה הצבאית.
סיכום: עימות משמעותי או סערה תקשורתית?
העימות הנוכחי בין הרמטכ"ל לשר הביטחון, ומאוחר יותר גם הציבור הצבאי והפוליטי, משקף לא רק מתחים פנימיים במערכת הביטחונית אלא גם את המאבקים המתרחשים במישור הפוליטי. בעוד שהחקירה בעניינו של תת-אלוף סלומון נמשכת, ההשלכות של פרשה זו על יחסי הדרגים עשויות להוות מוקד למאבקים עתידיים.