במהלך ראיון שנערך בוקר (שני) עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', הוצגו מספר ממצאים מרתקים בנוגע למערכת הביטחון ומעמדו של צה"ל במציאות הביטחונית הנוכחית. אחד הנושאים המרכזיים שעלה בריאיון היה הנתק הממושך בין הרמטכ"ל לשעבר, הרצי הלוי, לסגנו, אלוף אייל זמיר. לדבריו של סמוטריץ', המתחים בצמרת הצבא הובילו לפערים בתקשורת ובדיונים חשובים בקבינט.
נתק ממושך בין הרמטכ"ל לסגנו
סמוטריץ' חשף כי בין הרמטכ"ל לשעבר, הרצי הלוי, לבין סגנו היה נתק ממושך שנמשך חודשים. "לא הייתה שום תקשורת בין השניים, וזה פגע במבצעיות הצבא", אמר סמוטריץ'. הוא הסביר כי לא מדובר במקרה בודד, אלא בחלק מתמונה רחבה יותר של מתחים בצמרת הצבא. לדבריו, גם ראש אגף כוח האדם לא היה בקשר ישיר עם הרמטכ"ל, דבר שהביא לבעיות בניהול המערכת.
עמדות חד-צדדיות בעניין הזירה הצפונית
סמוטריץ' לא הסתפק בפרטים האישיים על המתחים, אלא גם מתח ביקורת על עמדות הרמטכ"ל לשעבר בעניין הזירה הצפונית. לדבריו, הלוי הציג עמדה חד-צדדית בנושא, וחתר למנוע את הצגת עמדותיהם של אלופים וקצינים בכירים בדיוני הקבינט. "הדרישה הייתה לתמונה רחבה יותר על מצב השדה, אך הלוי סירב לספק זאת", ציין.
שיחות טראמפ עם חמאס: "תמימות של מתחיל"
נושא נוסף שעלה היה שיחות השליח של הנשיא דונלד טראמפ עם בכירי חמאס. סמוטריץ' הביע תמיהה על המהלך ואמר כי מדובר ב"טעויות של מתחיל שלא מכיר את המצב לעומקו". עם זאת, הוא ציין כי השליח הפיק לקחים ושינה את גישתו לאחר מכן.
רמטכ"ל חדש, גישה חדשה: תקיפה יותר בעזה
סמוטריץ' התייחס גם לכניסתו של הרמטכ"ל החדש, אייל זמיר, לתפקיד, וציין כי הוא מביא עימו גישה תקיפה הרבה יותר כלפי רצועת עזה. "הוא שואף להשמיד את שלטון חמאס ולכבוש את הרצועה", אמר. לדבריו, מדובר בשינוי משמעותי במדיניות צה"ל שמטרתו חיזוק הלחימה נגד חמאס והפסיקה את יכולת ההתמודדות של הארגון עם התשתיות הקריטיות ברצועה.
המתח בצמרת הביטחונית – אתגר מבצעי וצבאי
המתחים בתוך מערכת הביטחון לא נגמרים בהיבטים של נתק בין בכירים. מדובר גם בעימותים פנימיים בנוגע לדרכים להתמודד עם האיום הצפוני והדרום. המחלוקות וההבדלים בעמדות עשויים להשפיע לא רק על תוצאות הפעולות הצבאיות, אלא גם על המערכה הפוליטית הרחבה שמלווה אותה. ככל שהעתיד הביטחוני של ישראל ימשיך להיות נתון לאי-ודאות, חשוב לשים לב למתחים המתפתחים בצמרת, שיכולים להוביל לשינויים משמעותיים בעדכון המדיניות הביטחונית.
לסיום, סמוטריץ' הצהיר כי הצעדים שננקטים היום, ובפרט הגישה התקיפה יותר כלפי עזה, הם חיוניים להבטחת הביטחון הלאומי של ישראל, אך יש לנהל אותם בזהירות על מנת לא לפגוע בתושבים החפים מפשע בעזה.